Volvon katumaasturimallisto on nyt saanut kolmannen jäsenen, kun XC90 ja XC60 -mallien joukkoon on liittynyt kompakti Volvo XC40. Uutuus on varsin mielenkiintoinen, sillä onhan kyseessä Volvon ensimmäinen kompakti katumaasturi, mutta myös ensimmäinen Volvon uutta kompaktia CMA-alustarakennetta käyttävä automalli.

Itsevarma ulkoasu

Auton ulkomuodossa on samoja yksityiskohtia kuin Volvon isommissa SUV-malleissa, mutta vain hieman pienemmässä koossa. Auton keula on puhutteleva, varsinkin mustana. Koeajetussa autossa oli R-Design -varustelu, johon kuuluvat mm. musta katto, kiiltävän musta etusäleikkö, mustat kattokaiteet, 18-tuumaiset vanteet ja takapuskuriin integroidut pakoputkenpäät. Pieni mutta tyylikäs yksityiskohta on lähes huomaamaton R-Design teksti C-pilarissa.

Itsevarman keulan ansiosta XC40 näyttää keulalta kokoistaan isommalta, vaikka onkin mitoiltaan kohtuullisen kompakti. Auton kokonaispituus on 4,4 metriä. Toisaalta akseliväli on kuitenkin 2,7 metriä, mikä näkyy positiivisesti matkustamon puolella. Takapenkillä polvitilaa on jopa yllättävän paljon. Etupenkillä huomaa, että auto on pienempi kuin XC60, mutta ahtaanpaikankammoa ei pääse syntymään.

Matkalaisten lisäksi myös matkatavarat mahtuvat hyvin kyytiin. Tavaratilan koko on 460 litraa, minkä lisäksi erikokoisia säilytyslokeroita löytyy ympäri autoa. Hyvien tilojen lisäksi pitää nostaa esille yksi hieno yksityiskohta, joka liittyy auton oviin. Oven alareuna jatkuu sivuhelman alareunaan asti. Näin ovi suojaa kynnyksen reunaa likaantumasta, mikä taas auttaa pitämään matkustajien housunlahkeet puhtaana. Tästä kiitos suunnittelijoille.

Urheilullisuudesta pisteet

XC40-mallin moottorivaihtoehdot ovat T3 (156 hv), T4 (190 hv) ja T5 (247 hv) -bensamoottorit sekä D3 (150 hv) ja D4 (190 hv) -dieselit. T3-mallia lukuunottamatta kaikkien moottoreiden yhteydessä on vakiona tai valinnaisena AWD-neliveto ja 8-portainen automaattivaihteisto. XC40-mallisto tulee täydentymään myöhemmin vielä sähköistetyillä versioilla.

Koeajoimme malliston tehokkaimman, eli Volvo XC40 T5 AWD -mallin. Auton 2.0-litrainen turboahdettu moottori tarjoaa tehoa 182 kW (247 hv) ja vääntöä 350 Nm. Näillä tehoilla XC40 liikahtaa tarvittaessa todella reippaasti; Kiihdytys satasen vauhtiin onnistuu parhaimmillaan vain 6,5 sekunnissa. R-Design -mallissa on sporttisempi alusta, mikä yhdessä hyvän ohjauksen kanssa tarjoaa ketterän kokoiselle katumaasturille varsin urheilullisen ajofiiliksen.

Kirkkasti premium-luokkaan

Kaikki kokoluokka on kompakti, on auton premium-tason varustelu tuttu isommista Volvoista. Esimerkiksi digitaalinen mittaristo ja keskikonsolin iso kosketusnäyttö kuuluvat vakiovarusteluun. Premium-tasoisen mukavuusvarustelun lisäksi autossa on vakiona kattava turvavarustelu, johon kuuluvat mm. LED-ajovalot, City Safety-jarrutusjärjestelmä, liikennemerkkien tunnistus, kaistallapitoavustin, tieltäsuistumissuoja ja kuljettajan vireystilan tarkkailu.

Volvo XC40-malliston hinnat alkavat 39 167,90 eurosta. Kannattaa valita Business-varustelu, jolloin mukaan saa kattavamman talvivarustelun. Tähän Winter-pakettiin kuuluvat sähköisesti lämpenevät ohjauspyörä, takapenkin reunapaikat ja tuulilasin pesusuuttimet, sekä polttoainetoiminen lisälämmitin. Perusvarustelun lisäksi valittavissa on myös ylellinen Inscription tai tämä sporttinen R-Design -varustelu. Ne nostavat hintaa moottorista riippuen n. 4000-5000 euroa.

R-Design mallissa on musta puolinahkaverhoilu, jonka pariksi voi valita jopa oranssin lattiaverhoilun. Tämä Lava Orange-verhoilu on toki persoonallinen ja pirteä, mutta ehkä vähän liiankin. Lisäksi oranssi lattiaverhoilu on turhan arka likaantumaan. Onneksi perinteinen tumma verhoilu kuuluu vakiovarustukseen. Jos haluaa matkustamoon väriä, voi mustan lattiverhoilun pariksi valita mustat, punaiset, vaaleat tai vaaleanruskeat nahkapenkit.

Volvo on siis tuonut isommista SUV-malleista tutut hyvät ominaisuudet tarjolle nyt hieman kompaktimpaan kokoluokkaan. Ainakin näin ensitutustumisella XC40 tuntuu varsin onnistuneelta paketilta.