Volvolla on nyt hyvä vauhti päällä uutuuksien suhteen. Kun 90-sarja alkaa olla valmis, on aika siirtyä 60-sarjalaisten pariin. XC60-katumaasturi ehti markkinoille jo viime vuonna, ja nyt 60-sarjan henkilöautomalliston avaa odotettu farkku eli V60. Saimme koeajoon tehokkaalla bensamoottorilla varustetun Volvo V60 T6 AWD -mallin.

Täysin uusi, mutta silti tutun turvallinen

Edeltävään V60-malliin verrattuna uutuus on kuin toiselta planeetalta. Kaikki on laitettu uusiksi. V60 rakentuu samalle skaalautuvalle SPA-alustalle kuin Volvo XC60 ja 90-sarjalaiset, joten auton tekniikassa ja ulkonäössä on paljon samaa näiden mallien kanssa. Toisaalta siitä löytyy myös aivan oma, sporttinen puoli. V60 on hieman pienempi kuin Volvo V90, mikä tuntuu heti urheilullisempana ajotuntumana.

Urheilullisuus näkyy myös ilmeessä. Auto näyttää leveältä ja sporttisen matalalta. Vaikka V60 on 17,5 senttiä lyhyempi kuin V90, on auton kokonaispituus silti yli 4,7 metriä. Pieneksi ei siis voi autoa nimittää. Ehkä ennemminkin V60 on kooltaan riittävän iso massiivisen kokoiseen V90-malliin verrattuna. Jos vertailukohdaksi otetaan edeltävä V60, on sisätiloissa valtava parannus. Takapenkillä riittää polvitilaa myös aikuiselle ja 529 litran konttiin mahtuvat koko perheen matkatavarat. Autossa istutaan matalalla, joten varsinkin takapenkille laskeutuminen vaatii hieman asettautumista, mutta sinne päästyään ei todellakaan ole kiire pois.

Paras paikka autossa on kuitenkin kuljettajalla. Ajoasento on erinomainen, istuin loistava ja hallintalaitteet löytyvät ”oikeilta” paikoiltaan. Nahkaratti ja 8” digitaalinen mittaristo kuuluvat vakiovarusteluun. Urheilullinen ohjauspyörä sekä isompi, 12,3” digitaalinen mittaristo ovat saatavissa lisävarusteena.

Kojelaudan hallitsevin tekijä on Sensus-tieto- ja viihdejärjestelmän kosketusnäyttö, jota hallitaan kuin tablettitietokonetta. Koeajetussa autossa oli Inscription-varustelu, joka sisältää mm. nahkaverhoilun sekä sähkösäätöisen kuljettajan istuimen. Lisävarusteena saatava Lounge Inscription-paketti sisältää lisäksi vielä nappanahkaverhoilun, sähkösäätöiset ja tuuletetut etuistuimet, sekä kojelaudan yläosan keinonahkaverhoilun.

Nautinnollinen ajettava

Moottorimallistosta löytyy tuttuja voimanlähteitä. Aluksi valittavissa ovat D3 (150 hv) ja D4 (190 hv) -dieselit, T5 (250 hv) ja T6 (310 hv) -bensakoneet sekä T8 (390 hv) bensahybridi. Dieselit ovat saatavissa myös manuaalivaihteistolla, muiden yhteydessä on aina 8-vaihteinen automaatti. AWD-neliveto on vakiona tai valittavissa lähes kaikkien moottoreiden yhteydessä.

Koeajetussa Volvo V60 T6 AWD -mallissa voimanlähteenä on 4-sylinterinen, 2.0-litrainen bensamoottori, jonka ilmanottoa tehostaa sekä mekaaninen ahdin että turboahdin. Tällä tupla-ahtamisella pieneen moottoriin on saatu hyvä huipputeho ja runsaasti alavääntöä. Mekaaninen ahdin tuo vääntöä alakierroksilla, turboahtimen ottaessa vetovastuun moottorin kierrosten noustessa yli 3000rpm:n rajan. Vaikka moottorin parina on isohko turboahdin, ei ajossa tunne perinteistä turbopotkua. 400 Nm huippuvääntö on käytössä todella laajalla kierrosalueella 2200-5100 rpm. Väännön ansiosta kiihdytys tuntuu lähes sähkömoottorimaisen tasaiselta. Toisaalta auton ohituskiihtyvyys on huippuluokkaa, sillä moottori reagoi lähes välittömästi kaasuun.

Kun autossa on vielä tarkka ja tunnokas ohjaus sekä hienosti toimiva alusta, on Volvo V60 -mallin Sportswagon-nimitys ehdottomasti ansaittu. Autossa on tilaa arkikäyttöön, edustavuutta juhliin, ja ajamisen iloa vapaa-aikaan. Vaikka Volvon uudistuneesta mallistosta löytyy runsaasti herkullisia vaihtoehtoja, saattaa tämä V60 nousta silti omaksi suosikiksi.

Ylellinen vai sporttinen?

V60-malliston hinnat alkavat 41 422 eurosta (D3). Kattavan perusvarustelun lisäksi auto on valittavissa ylellisellä Inscription tai sporttisella R-Design varustelulla. Koeajetun Volvo V60 T6 AWD Business Inscription -mallin lähtöhinta on 68 458 euroa. Jos tehokas bensamoottori kiinnostaa, ei kannata unohtaa myöskään T8-hybridiversiota. Siinä on sama polttomoottori kuin tässä T6-mallissa, mutta lisäksi taloudellisuutta ja tehoa entisestään lisäävä sähkömoottori. Pienten päästöjen ja sitä kautta pienemmän autoveron ansiosta T8 on kokonaishinnaltaan itseasiassa edullisempi kuin T6. Volvo V60 T8 Inscription -mallin lähtöhinta on 61 448 euroa.