PwC:n tuore selvitys on listannut markkina-arvoltaan maailman suurimmat pörssiyritykset, sekä niiden vertailuluvut viime vuodelta. PwC:n Global Top 100 -listauksen mukaan maailman 100 suurimman pörssiyrityksen yhteenlaskettu markkina-arvo on 20 000 miljardia dollaria. Vuodessa arvo on kasvanut 15 prosentilla.

Apple edelleen ykkönen

Listauksen suurin yritys on jo seitsemättä vuotta peräkkäin Apple, mutta välimatka kakkosena tulevaan Alphabetiin (Google) on kaventunut. Apple on ykkönen myös osinkojen jaossa. Se on jakanut omistajilleen kaikkiaan 31 miljardia dollaria. Toiseksi anteliain on ollut tarkastelujaksolla J.P. Morgan 24 miljardilla dollarilla.

Listattaessa nopeimpia markkina-arvonsa kasvattajia ykkösenä tulee Amazon, jota seuraavat kiinalaiset Tencent ja Alibaba. Toimialoja tarkasteltaessa teknologia pitää ykköstilansa, nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kakkonen on finanssisektori ja kolmantena kulutushyödykkeet.

Maailman suurimmat yritykset (markkina-arvo, miljardia dollaria)

1. Apple (851)
2. Alphabet (719)
3. Microsoft (703)
4. Amazon.com (701)
5. Tencent (496)
6. Berkshire Hathaway (492)
7. Alibaba (470)
8. Facebook (464)
9. JPMorgan Chase (375)
10. Johnson&Johnson (344)

Yhdysvallat kärjessä

Maittain tarkasteltuna listalla on eniten yrityksiä Yhdysvalloista, kaikkiaan 54 kappaletta. Niiden osuus listan yritysten markkina-arvosta on 61 prosenttia. Yhdysvaltalaisyritysten kasvu vastaa lähes puolta listalla olevien yritysten vuotuisesta kasvusta.

Kiina tulee kakkosena. Sadan markkina-arvoltaan suurimman yrityksen joukossa on kaikkiaan 12 kiinalaista yritystä. Edellisessä listauksessa lukumäärä oli 10.

Eurooppalaisia yrityksiä on listalla kaikkiaan 23, yksi enemmän kuin edellisellä kerralla. Niiden markkinaosuus, 17 prosenttia, pysyi samana kuin edellisessä listauksessa. Pidempiaikaisessa vertailussa selviää, että eurooppalaisten osuus on kutistunut, sillä vielä vuonna 2009 luku oli 27 prosenttia. Kahdenkymmenen markkina-arvoltaan suurimman yrityksen listauksessa on yksi eurooppalainen yritys, sveitsiläinen Nestle sijalla 19.