Akvaviitti (aquavit, akvavit) on maustettu, väkevä viina, jota nautitaan pääasiassa Pohjoismaissa ja Saksassa. Akvaviitilla on pitkä historia, sillä sitä tiedetään käytetyn lääkkeenä ja nautintoaineena Pohjoismaissa jo keskiajalta lähtien.

Akvaviittia valmistetaan pääasiassa vain Pohjoismaissa ja Saksassa. Juoman valmistustapa muistuttaa maustettua vodkaa. Juoman raaka-aineena käytetään perunoita tai viljaa. Tislaamalla valmistettavan akvaviitin alkoholipitoisuus on tyypillisesti 40-45 prosenttia. Tislauksen jälkeen akvaviitti maustetaan. Mausteina voidaan käyttää esim. kuminaa, anista, fenkolia, tilliä tai vaikka sitruunan kuorta. Mausteesta riippuen akvaviitin väri voi vaihdella värittömästä keltaiseen.

Akvaviittia nautitaan laimentamattomana ja jääkylmänä pienistä shottilaseista. Pullo on hyvä jäähdyttää riittävän kylmäksi esimerkiksi pakastimessa ennen juoman tarjoilua. Myös shottilasit voi jäädyttää. Akvaviitti sopii erityisesti talviaikaan nautittavaksi aperitiiviksi. Maustettua akvaviittia ei yleensä sekoiteta muihin juomiin, mutta sitä voi kokeilla vodkan sijasta juomasekoituksissa.

Tiesitkö:

  • Akvaviitti kuului olennaisena osana perinteiseen ruotsalaiseen seisovaan pöytään (smörgåsbord), jossa viinan lisäksi oli tarjolla leipää, kalaa (silliä) ja ehkä juustoa.
  • Muun muassa Norjassa ja Tanskassa akvaviittia nautitaan etenkin joulun aikaan.
  • Akvaviitti oli tiettävästi merkittävä aineisosa Marskin ryypyssä, tosin juoman alkuperäinen resepti on kadonnut.

Muista että tyylikäs alkoholinkäyttö ei ole humalahakuista juomista. Nautitaan itse juomasta, ei sen sisältämästä alkoholista!