Tulevaa ei pysty kukaan ennustamaan, mutta Ericsson ConsumerLabin julkaisema tuore trendiraportti antaa hyviä vinkkejä siitä, mitä elektroniikka-alalla voi ensi vuonna ja lähitulevaisuudessa olla odotettavissa.

Raportista käy selkeästi ilmi, että kuluttajat odottavat yhteiskunnan teknologisoitumisen vauhdin vain kiihtyvän entisestään. Kuluttajat muun muassa ajattelevat, että laitteet tuntevat heidät tulevaisuudessa jopa paremmin kuin heidän omat ystävänsä. Ihmiset alkavat käydä mielen kuntosaleilla, joissa treenataan hauiksen sijaan kriittistä ajattelua. Kodin älylaitteet kehittyvät niin, että alkavat jo kärhämöidäkin keskenään kuin sisarukset, ja virtuaalisissa kokouksissa meitä edustavat digitaaliset avatarimme.

Ericssonin ennusteet vuodelle 2019 ja lähitulevaisuuteen:

1. Tunnetilaan reagoivat älylaitteet

Yli 60 prosenttia virtuaalisten avustajien käyttäjistä uskoo, että älylaitteet kykenevät jo lähivuosien aikana tunnistamaan käyttäjän tunnetilan ja myös reagoimaan siihen.

2. Helpostusta arkeen

Yli puolet lisätyn tai virtuaalisen todellisuuden ratkaisujen käyttäjistä haluaa lisää sovelluksia, laseja, ja hanskoja, jotka tarjoavat käytännön neuvoja arkiaskareissa, kuten ruuanlaitossa tai pieniä korjaustöitä tehdessä.

3. Arkipäiväiset toiminnot automatisoituvat

Puolet virtuaaliavustajien käyttäjistä haluaa, että kotiin ja arkeen liittyvät tilaukset ja asioiden hoitaminen sujuvat vaivatta. Esimerkiksi, kun jääkaapissa on liian vähän ruokaa koko perheelle, tilaus hoituisi automaattisesti ilman ihmisen tekemää aloitetta. 70 prosenttia uskookin kodin korkean automaatioasteen olevan aivan tavallista jo seuraavan kolmen vuoden sisällä.

4. Tarve treenata mieltä

31 prosenttia kuluttajista uskoo menevänsä ”aivosalille” jumppaamaan ajattelua, kun päivittäisestä päätöksenteosta tulee yhä automaattisempaa.

5. Ekomittari

39 prosenttia kuluttajista haluaisi ranteeseensa eko-älykellon, joka mittaisi kätevästi käyttäjänsä päivittäistä hiilijalanjälkeä.

6. Digitaalinen klooni

Lähes puolet virtuaalisen tai lisätyn todellisuuden ratkaisuiden käyttäjistä haluaa, että virtuaaliset kopiomme eli avatarit kykenisivät edustamaan meitä vaikkapa virtuaalisissa kokouksissa jo vuoden päästä.

7. Virtuaaliesiintyjät

Tulevaisuudessa voi olla hankalaa erottaa, milloin poliitikko tai julkisuuden henkilö esiintyy omana itsenään ja milloin taas kyseessä on julkimon digitaalinen kopio.

Virtuaalimaailman negatiiviset vaikutukset:

1. Kinastelu tekoälyn kanssa

Yli 65 prosenttia virtuaaliassistenttien käyttäjistä uskoo älykaiuttimien kinastelun perheenjäsenten tapaan olevan aivan tavallista seuraavan kolmen vuoden sisällä.

2. Vakoilevat sovellukset

Yli 45 prosenttia kuluttajat uskovat sovellusten keräävän heistä dataa myös silloin, kun sovellus ei ole käytössä.

3. Pakotettu suostumus datankeruuseen

51 % kuluttajista pitää ärsyttävänä alituiseen sivustoilla eteen ponnahtavia datankeruun hyväksymisehtoja.

Lisää mielenkiintoisia tutkimusraportteja löytyy Ericsson ConsumerLabin sivuilta.