Veitsen ja haarukan käyttö ruokaillessa on hyvin helppoa. Veitsellä ruoka pilkotaan ja haarukalla se viedään suuhun. Veistä ei laitetaan koskaan suuhun, jo pelkästän turvallisuuden takia. Mutta tiedätkö että eurooppalainen ja amerikkalainen tapa veitsen ja haarukan käytössä hieman poikkeaa toisistaan.

Veitsellä pilkotaan

Sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset käyvät ruoan kimppuun samalla tavalla. Eli ruoka pilkotaan pienemmäksi käyttäen veistä ja haarukkaa. Veitsi oikeassa kädessä ja haarukka vasemmassa kädessä piikit alaspäin. Haarukka lepää vasemman käden keskisormen päällä etusormen ja peukalon pitäessä otteen haarukan varresta. Jos olet vasenkätinen, voit toki käyttää työkaluja toisinpäin, mutta älä pilaa kattausta siirtämällä ruokailuvälineitä pöydällä.

Leikkaa ruoasta yksi suupala kerrallaan. Näin lautanen näyttää siistimmältä ja ruoka ei jäähdy sillä välin kun mutustelet edellistä palaa. Tähän asti amerikkalaiset ja eurooppalaiset toimivat samalla tavalla.

Suuta kohti

Kun on tullut aika viedä ruoka suuhun, vaihtelee tyyli hieman toisistaan Atlantin eri puolilla. Euroopassa ruoka viedään suuhun haarukalla nostamalla hieman vasenta käsivartta ja kääntämällä rannetta niin että haarukka tähtää suuta kohti. Veitsi pysyy oikeassa kädessä, mutta pidetään alhaalla tai lautasen reunaa vasten silloin kun sillä ei leikata. Eurooppalaisessa tavassa kädet pysyvät koko ajan pöydällä. Ranne voi levätä pöydän reunaa vasten, mutta ei käsivarsi tai kyynärpää.

Kun pidät taukoa syömisestä esimerkiksi juomalasin nostamisen ajaksi, aseta veitsi ja haarukka piikit alaspäin lähelle lautasen keskustaa V-asentoon. Haarukan piikit osoittavat kohti kello 2 ja kädensija on kello 8:n kohdalla. Veitsen kärki osoittaa kohti klo 10 ja kädensija on kello 4:n kohdalla. Veitsen teräpuoli on lautasen keskustaan kohti.

Entäs Amerikassa

Amerikkalainen käyttää veistä ainoastaan ruoan pilkkomiseen. Veitsi lasketaan sen jälkeen lepäämään lautasen reunaa vasten. Sen jälkeen haarukka siirretään oikeaan käteen ja ruoasta leikattu pala nostetaan suuhun haarukan piikit ylöspäin käännettynä. Vähän kuin lapioisi ruoan suuhun. Vapaa vasen käsi voidaan laskea alas reiden päälle, tai nojata ranteen kohdalta pöydän reunaa vasten.

Kun ruokailussa pidetään taukoa, nosta veitsi lautaselle, lähellä yläreunaa niin että terä on kohti klo 11 ja kädensija klo 2:n kohdalla. Veitsen terä on kohti lautasen keskustaa. Aseta haarukka veitsen viereen piikit ylöspäin ja kädensija lautasen oikean alareunan kohdalle.
Kun lopetat ruokailun, aseta veitsi ja haarukka lautaselle vierekkäin kello 4:n kohdalle, veitsen terä ja haarukan piikit osoittamaan kohti kello 10:ntä.

Kumpi on oikea tapa?

Sekä eurooppalainen että amerikkalainen tapa syödä on oikein. Voit valita kumman tyylin tahansa, kumpi tuntuu sopivammalta ruoan nauttimiseen. Mutta muista että kun nostat veitsen, haarukan tai lusikan pöydältä ja otat sen käyttöön, sitä ei enää sen jälkeen lasketa takaisin pöydälle niin että terä koskettaa pöytäliinaa.