Jos olet järjestämässä juhlia, ja varsinkin jos juhlavieraita on enemmän, kannattaa istumajärjestys miettiä valmiiksi. Jos vieraat saavat valita paikkansa vapaasti, tutut muodostavat omat pöytäkuntansa, pöydät täyttyvät epätasaisesti ja viimeisinä saapuville ei ole tarjolla kuin hajapaikkoja. Istumajärjestykseen kannattaa siis panostaa, sillä näin voit vaikuttaa positiivisesti kaikkien vieraiden viihtymiseen.

Isäntä ja emäntä pöytien päähän

Juhlien isännän ja emännän paikat ovat pöydän päässä tai keskellä pöytää toisiaan vastapäätä. Jos pöytiä on useampi, voivat isäntä ja emäntä istua eri pöydissä. Näin he voivat seurustella mahdollisimman monen vieraan kanssa. Naispuolinen kunniavieras istuu isännän oikealla puolella ja miespuolinen vastaavasti emännän. Sukujuhlissa, kuten häissä ja hautajaisissa, lähisuku istuu yleensä keskeisimmillä paikoilla.

Pariskunnat eivät istu vierekkäin, vaan yleensä vastakkain, tai hieman ristiin, jotta keskustelua syntyy enemmän. Miehet ja naiset sijoitetaan vuoronperään ja vastakkain. Joka toisessa tuolissa istuu mies, ja joka toisessa nainen. Aina tämä ei onnistu, joten silloin voi hieman soveltaa.

Mieti istumajärjestys niin, että kaikki pääsevät osallistumaan pöytäkeskusteluihin. Samassa pöydässä on mielellään ainakin yksi tuttu, ja tottakai pariskunnat ja perheet istuvat lähekkäin, mutta muuten vieraiden sijoittelussa voi käyttää luovuutta. Ajatuksena on, että vieraat tutustuvat toisiinsa ja pöydissä syntyy vilkasta keskustelua. Kannattaa kuitenkin välttää suuria ikäeroja samassa pöydässä, sillä suunnilleen samanikäiset löytävät helpommin yhteisiä keskustelunaiheita. Ja jos paikalla on ulkomaalaisia, tai vieraskielisiä, huomioi että heidän vieressään istuu samaa kieltä osaava henkilö.

Paikkakortit ja pöytäkartta

Istumapaikat merkitään yleensä paikkakorteilla. Jos pöytiä on useampi, voi paikkojen löytymistä helpottaa vielä pöytäkartan avulla. Näin vieraat tietävät mistä pöydästä oma istumapaikka löytyy. Joskus istumapaikat on ilmoitettu vain pöydittäin. Tällöin vieraat voivat valita istumapaikkansa pöydässä vapaasti, mutta silloinkin on tyylikästä noudattaa vuorottelua miesten ja naisten istumapaikkojen suhteen.

Isossa pöydässä kannattaa istumapaikat merkitä paikkakorteilla, näin helpottaa vieraiden asettumista omille paikoilleen, ja päästään nopeammin ruokailun ja antoisien ruokakeskustelujen pariin.