Jos yhtään tutustuu sveitsiläisen kellovalmistaja Jaeger-LeCoultren historiaan, niin vastaan tulee varmasti Memovox Polaris -kellomalli. Tämä vuonna 1968 esitelty sukeltajan kello on yksi Jaeger-LeCoultren tunnetuimmista malleista. Se on toiminut inspiraation lähteenä ja esikuvana myös tänä vuonna esitellylle Polaris -kellomallistolle.
Memovox Automatic
Polaris -kellon historia alkaa oikeastaan jo 1950-luvulla. Tuolloin Jaeger-LeCoultre esitteli mekaanisella koneistolla ja hälytystoiminnolla varustetun Memovox -kellon. Vuonna 1956 esiteltiin Memovox Automatic, jossa oli ensimmäisenä yhdistetty hälytystoiminto automaattikoneistoon.
Memovox Automatic oli suunniteltu tyylikkääksi kelloksi liikemiesten ranteisiin, hälytystoiminnon herättäessä aamulla ja muistuttaessa päivällä tärkeistä palavereista. Pian kuitenkin huomattiin, että myös urheilijat ja rajojaan kokeilevat seikkailijat hyötyvät hälytystoiminnolla varustetusta kellosta. Tämän seurauksena syntyi Memovox Deep Sea -sukelluskello vuonna 1959. Se oli maailman ensimmäinen hälytystoiminnolla varustettu sukeltajan kello.
Seikkailijan kello
1960-luku oli uusien tutkimusretkien aikaa. Ihminen halusi päästä tutkimaan maapallon hankalasti tavoitettavia paikkoja; napajäätiköitä, merien syvyyksiä, vuorien huippua. Kaikille ei edes maapallo riittänyt vaan tähdättiin aina avaruuteen asti. Ajatus Memovox Polaris -kellosta sai alkunsa sukellusmatkan yhteydessä vuonna 1962. Jo seuraavana vuonna valmistui 50 kappaleen erä esituotantomalleja.
Jotta kello olisi helpommin luettavissa myös meren syvyyksissä, uutuusmallin kellotaulun halkaisija kasvatettiin 42-milliseksi. 60-luvulla myös miesten kellot olivat pieniä, joten aikanaan kello oli kohtuullisen isokokoinen.
Toinen merkittävä tekninen yksityiskohta oli hälytystoiminto. Kellon suunnittelijat miettivät pitkään miten saada hälytys kuulumaan paremmin myös vedenpinnan alapuolella. Lopulta ratkaisuksi löytyi kolmikerroksinen takakansi. Ensimmäinen kansi sai kellon värisemään. Toinen kansi oli vedenpitävä ja eristi veden kellon koneistosta. Kolmas kansi oli rei’itetty. Se sisälsi 16 pientä reikää, joiden kautta vesi pääsi virtaamaan, ja mahdollisti näin värähtelyn siirtymisen veteen paremmin.
Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris
Vuonna 1968 esiteltiin uusi Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris -versio, josta muodostui se tunnetuin klassikko. Memovox -kellon kellotaulu uudistettiin ja se sain urheilullisemman ilmeen. Numerojen sijaan tuntimerkinnät oli toteutettu isoilla kolmiomuotoisilla kuvioilla. Sekä kellotaulun tuntimerkinnät että kellon viisarit oli päällystetty itsevalaisevalla tritiumilla, joten kello oli luettavissa myös pimeässä. Kellotaulun sisempi pieni kolmio osoitti hälytyksen ajankohdan.
Vuonna 1971 seurasi Memovox Polaris II ja sen jälkeen useita erilaisia erikoismalleja. Memovox -nimi on jatkanut matkaansa Jaeger-LeCoultren mallistossa aina tähän päivään saakka. Viimeisimpänä lisäyksenä on Polaris-mallisto, joka juhlistaa 1968 esitellyn Jaeger-LeCoultre Memovox Polaris -kellon 50 -vuotista historiaa.