Suomessa siirrytään 2020 TV-antennilähetyksissä kokonaan uuteen teräväpiirtotekniikkaan, minkä seurauksena osa televisioista ja digibokseista ei näytä enää televisiolähetyksiä.

Jo nyt osa televisiolähetyksistä tulee teräväpiirtona. 31.3.2020 antenniverkossa kaikki lähetykset siirtyvät uudempaan DVB-T2 -lähetystekniikkaan. DVB-T2 lisää teräväpiirto eli HD -kanavien tarjontaa. HD tarjoaa terävämmän ja tarkemman kuvan, minkä ansiosta värit ja yksityiskohdat toistuvat entistä paremmin.

31.3.2020 eteenpäin antenniverkon televisiolähetysten seurantaan tarvitaan siis DVB-T2 -virittimellä varustettu televisio tai digiboksi. Voit tarkistaa löytyykö nykyisestä laitteestasi DVB-T2 -merkintä. Vaikka laitteessa ei olisi DVB-T2 -viritintä, ei laite ole täysin tarpeeton myöskään 31.3.2020 jälkeen. Television katselua voi jatkaa kun hankit sen pariksi uudemman DVB-T2 -digiboksin. Jos nykyinen digiboksi ei tue HD-lähetyksiä, ei sillä parin vuoden päästä voi enää tallentaa uusia ohjelmia, mutta laitteelle tallennettuja vanhoja ohjelmia voi toki vielä katsoa jatkossakin.

Jos olet hankkimassa nyt uutta televisiota tai digiboksia antennitalouteen, varmista että laitteessa on vähintään DVB-T2 -viritin. Jos laitteessa on myös Antenna Ready HD -merkintä, on laite testattu niin että se toimii moitteettomasti esimerkiksi tekstitysten osalta myös jatkossa. Kaapelitalouksissa laitteesta on syytä löytyä Cable Ready HD -hyväksyntä. Television HD Ready -merkintä tarkoittaa vain näytön terävyyttä, mutta kerro mitään virittimen ominaisuuksista.

Jos asut omakotitalossa eivätkä nykyiset HD-lähetykset näy DVB-T2 -virittimellä tai Antenna Ready HD-laitteella, voi vika olla myös itse antennissa. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä antenniasentajaan.