Huom! Katso 2020 television osto-opas täältä!
Näin vuoden alkuun on hyvä tehdä katsaus mitä televisiomarkkinoilla tapahtuu. Las Vegasin CES-messut heti tammikuun alussa esitteli viihde-elektroniikan näyttävimmät uutuudet, joten messutarjonnasta saa jonkinlaisen käsityksen siitä, mitä myös televisiomarkkinoilla on ehkä odotettavissa.
CES-messujen mielenkiintoisimpia TV-uutuuksia olivat LG:n rullautuva näyttö, 8K-resoluutio ja Samsungin 146-tuumainen seinätelevisio. Ensimmäisenä televisioissa saattaa kuitenkin yleistyä puheohjaus, jota useampi valmistaja jo esitteli eri tuotteiden yhteydessä.
Näitä uutuuksia joudutaan kuitenkin ehkä vielä hetki odottamaan, joten tarkastellaan mitkä asiat ovat nyt ajankohtaisia ja minkälainen televisio pitäisi hankkia 2018. Kannattaa katsoa myös 2017 pikaopas TV:n ostajalle, jossa kävimme sanastoa läpi hieman tarkemmin.
Miten isot haluat?
Televisioiden koko vain kasvaa, ja nyt 50-tuumaa alkaa olla hyvin normaali koko. Toki pienempiäkin ruutuja löytyy edelleen, mutta hintaero esim. 40- ja 50-tuumaisen television välillä on hyvin pieni. Jopa 60-tuumaiset ja sitä suuremmat alkavat olla järkevissä hinnoissa.
Kannattaa valita 4K
4K UHD -mallien hinnat ovat laskeneet sille tasolle että TV:n vaihto alkaa houkuttaa, vaikka oma Full HD -malli olisi edelleen hyvässä iskussa. Vaikka kaikkea kuvamateriaalia ei vielä saakaan suoraan 4K-tasoisena, kannattaa nyt telkkaria ostaessa valita jo 4K eli UHD -malli. CES-messuilla esiteltiin jo ensimmäisiä 8K -malleja, mutta niiden saapumista saadaan varmasti odotella vielä tovi.
LED, OLED vai QLED
Valtaosa myynnissä olevista telkkareista on LED-taustavalolla varustettuja LCD -näyttöjä. Näistä LED-valaistuista ruuduista käytetään myös nimitystä LED TV. Uudempaa kehitystä edustavat OLED ja kvanttipistetekniikkaan (Quantum Dot) perustuva QLED.
OLED (organic lightemitting diode) -televisioissa ei ole lainkaan taustavaloa, vaan OLED pystyy tuottamaan valoa jokaisessa pikselissä itsenäisesti. Paremman väritoiston lisäksi OLED-televisioista saadaan ohuempia ja ne kuluttavat vähemmän sähköä kuin LED LCD-mallit. Huono puoli OLED-tekniikassa on mahdollisuus, että kuva saattaa palaa kiinni näyttöön.
QLED-mallien Quantum Dot -tekniikka perustuu ohuiden kalvojen väliin istutettuihin hiukkasiin, jotka säteilevät eriväristä valoa riippuen siitä minkä kokoisia ne ovat. Quantum Dot mahdollistaa laajan ja luonnollisen värintoiston, mutta tekniikan valmistus on ollut hankalaa. Samsung on onnistunut viemaan QLED-tekniikkaa eteenpäin ja hyödyntää sitä parhaimmissa (kalleimmissa) televisiomalleissaan.
Sekä OLED että QLED -mallit ovat selvästi kalliimpia kuin LED TV:t, mutta hinnat ovat tulleet jo selvästi alaspäin. Nyt jo reilulla tuhannella eurolla voi saada OLED tai QLED -mallin.
HDR
HDR (High Dynamic Range) on yleistynyt 4K -resoluution myötä. Siinä missä 4K parantaa kuvan resoluutiota, HDR liittyy väreihin, kontrastiin ja kuvan kirkkauteen. Nykyään lähes kaikista uusista televisioista löytyy HDR-ominaisuus. Jotta paremmista väreistä pääsisi nauttimaan, pitää myös kuvanlähteen tarjota HDR-tuki. Markkinoilla on toistaiseksi vielä useampi HDR-standardi; HDR10, Dolby Vision ja uusimpana HDR10+.
Smart TV
Smart TV eli älytelevisio mahdollistaa internet-yhteyden avulla käytettävät internet- ja suoratoistopalvelut. Smart TV -ominaisuus alkaa olla vakiona lähes kaikissa, varsinkin isoimmissa televisiomalleissa.
HD-viritin
Nykyään lähes kaikissa televisioissa on HD-viritin jo vakiona. Yleensä vielä hybridiviritin, joka sopii sekä antenni- että kaapeliverkkoon. 31.3.2020 kaikki Suomen antenniverkon lähetykset siirtyvät DVB-T2 teräväpiirtotekniikkaan. Kannattaa siis varmistaa että televisiossa on vähintään DVB-T2 viritin, jotta televisiokanavat näkyvät antennikodissa myös parin vuoden päästä. Lue 2020-muutoksesta lisää täältä.
Siis minkälainen televisio pitäisi hankkia 2018?
2018 ei näytä tuovan varsinaisesti uusia tekniikoita vielä myyntimalleihin asti. Tekniikka kuitenkin onneksi halpenee jatkuvasti, joten isommasta kuvasta pääsee nauttimaan yhä useampi. Tälle hetkellä järkevä valinta voisi olla 50-tuumainen 4K UHD TV. Jos budjetti saa venyä yli tuhannen euron, voi alkaa harkita jo OLED ja QLED -malleja.
(Kuva: Samsung)