Minkälaiset kengät pitäisi valita puvun kanssa? Valinta on helppo, kun tiedät minkälaista tilannetta varten pukeudut. Listasimme yhdeksän erilaista kenkämallia sopimaan erilaisiin käyttötarpeisiin. Käytännössä et tarvitse välttämättä kymmentä paria kenkiä, mutta listasta voi löytyä vinkkejä seuraavaan kenkähankintaan. Katso myös kenkäoppaamme, jossa kerrottuna erilaisten kenkämallien erot, sekä oppaamme juhlakenkien valintaan.

Toimistolle: Derby

Derby on yleisin miesten kenkämalli. Derby-kenkiä löytyy sekä hyvin tyylikkäitä että rennompia malleja. Derbyjä voi käyttää pukukenkinä toimistossa, kaupungilla ja matkalla. Laadukasta ja kiiltävää derby-mallista kenkää voi käyttää myös juhlakenkänä rennommissa tilaisuuksissa.

Kaupungille: Brogue

Brogue-kengän kärjyksen reuna on koristeltu hammastuksella ja lisäksi kengän kärjessä voi olla rei’itys. Brogue-kenkä voi olla malliltaan joko oxford tai derby, mutta on koristelujen ansiosta hieman näyttävämpi. Näyttävyys ei tarkoita juhlavaa, eli älä valitse brogueta juhlakengäksi. Sensijaan kaupungille, iltarientoihin tai vaikka toimistolle brogue sopii hyvin puvun kanssa. Virallisiin business-tilanteisiin kannattaa kuitenkin valinta turvallisempi oxford.

Virallisiin tilaisuuksiin: Oxford

Oxford -mallinen nahkakenkä on varmin valinta puvun kanssa, sillä se on perinteisin ja muodollisin miesten kenkämalli. Oxford on erinomainen valinta juhlakengäksi ja näyttää tyylikkäältä virallisissa tilaisuuksissa.

Iltarientoihin: Monk

Monk eli solkikengässä ei ole nauhoja, vaan kengän sivussa on yksi tai kaksi solkea. Solkikengät sijoittuvat tyyliltään oxford- ja derby-kenkien välimaastoon. Varsinkin yksisolkinen malli sopii pukukengäksi ja rohkeammalle käyttäjälle myös juhlakengäksi tilaisuuden niin salliessa.

Juhliin: Oxford Patent Leather

Lakeeri eli kiiltonahkakenkä on hienompi versio juhlakengästä. Yleensä kiiltonahkakenkiä käytetään vain frakin kanssa. Harkinnan mukaan voi käyttää juhlissa myös tumman puvun kanssa, mutta arkikäyttöön tai toimistolle ne ovat turhan hienot.

Elvistelyyn: Spectator Shoe

Spectator on kaksivärinen nahkakenkä. Kenkä voi olla kokonaan nahkaa, tai insertit voivat olla myös paremmin hengittävää mokkaa tai kangasta. Musta ja valkoinen ovat perinteisin yhdistelmä, mutta väreinä voi olla myös esim. ruskeaa tai burgundinpunaista. Spectator on todella näyttävä ja rohkea valinta, joten puvun itsessään tulee olla silloin hillitty. Virallisiin tilaisuuksiin spectator -kenkiä ei kannata valita, mutta rentoihin juhliin se sopii tyylinsä hallitsevalle pukeutujalle tietyin varauksin. Kunnon gansteri-look syntyy kun yhdistät spectator-kengät liituraitapuvun kanssa.

Kesällä kaupungille: Loaferit

Loaferit ovat nauhattomat, helposti jalkaan laitattavat kengät. Loaferit on usein valmistettu nahasta, mutta myös muita materiaaleja käytetään. Nahkaiset loaferit sopivat puvun kanssa rennoksi arkikengiksi lämpimiin keleihin, kaupungille ja matkailuun. Mahdollisesti voi laittaa jalkaan myös helteisenä työpäivänä, mutta harkintaa käyttäen.

Syyskeleihin: Chukka -saapas

Chukka-saapas on lähtöjään armeijakenkä. Nykyään chukka-saappaita käytetään kaupungissa ja nahkaisia jopa puvun kanssa. Kohtuullisen kevyenä jalkineena chukka-saappaita voidaan käyttää lähes koko vuoden, kesähelteitä lukuunottamatta. Hyvä valinta viileäksi sadepäiväksi.

Talveen: Chelsea -saapas

Chelsea-saapas on nilkkasaapas, jonka sivussa on venyke. Nauhattomana se sopii kaupunkikengäksi ja myös pukukengäksi kelien viiletessä ja lumikerroksen kasvaessa.