Juhlapukeutumisessa kengät saattavat usein jäädä liian vähälle huomiolle. Vaikka asukokonaisuus olisi muuten täydellinen, voivat väärät kengät pilata kokonaisuuden. Miehen juhlapukeutumisessa juhlakenkien valinta on helppoa, sillä yhdet juhlakengät toimivat lähes kaikissa tilanteissa.

Kun hankit mustat, oxford-malliset vasikannahkaiset ja nahkapohjaiset kengät, on juhlakenkähuolesi ohitse. Kun vain muistat huoltaa kenkiä käytön välillä ja säilyttää niitä hyvin, palvelevat samat juhlakengät useita vuosia, vähäisellä käytöllä vaikka vuosikymmenen.

Suurin osa miesten kävelykengistä on derby-mallisia. Niiden tunnusmerkkinä on avonainen korvaspäällinen. Kiillotetut ja tyylikkäät derby-kengät kelpaavat myös juhlakengiksi, mutta oikeampi valinta on kuitenkin oxford-malli, jossa on suljettu lehtipäällinen. Katso lisää kenkäoppaastamme.

Tumman puvun kanssa käytettävät nahkakengät saavat olla hyvin kiillotetut, mutta ei kiiltonahkaa. Kiiltonahkakenkiä eli lakerikenkiä käytetään vain frakin tai smokin kanssa. Juhlakenkien pitäisi olla nahkapohjaiset, mutta jos käytät kenkiä paljon ulkona, voi kumipohja olla järkevämpi valinta.

Jos aito hankkia vain yhdet juhlakengät, niin kannattaa välttää brogue-mallisia, koristeltuja kenkiä. Brogue-koristeltu juhlakenkä sopii esimerkiksi hääjuhliin, mutta virallisissa tilaisuuksissa ja työpaikan juhlissa koristeltu brogue-kenkä ei sovi yhtä hyvin tilanteeseen.

Musta, Oxford-mallinen nahkakenkä

Siis kun hankit juhlakenkiä, niin ensimmäinen valinta on musta, nahkapohjainen oxford-kenkä. Jos käytät frakki tai smokkia, voi seuraavana hankintalistalla olla kiiltonahkakengät. Sitten kenkäkaappiin voikin harkita jo brogue-koristeltuja kenkiä. Eikä musta toki ole ainoa väri. Rennommissa kesäjuhlissa kun ei aina pukeuduta tummaan pukuun, voi myös kenkien suhteen käyttää luovuutta. Vaaleansävyisen puvun kanssa sopivat vaikka ruskeat, brogue-korustellut derby-malliset nahkakengät. Kunhan muistat huolehtia että juhlakenkäsi ovat aina siisti, hyväkuntoiset ja hyvinhoidetut.