Smokki (Black Tie, Tuxedo) on frakin lisäksi toinen miehen iltajuhlapuku. Smokkia käytetään klo 18.00 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Smokki on rennompi kuin frakki mutta juhlavampi kuin tumma puku. Smokki sopii herrasmiehen asuksi iltajuhliin, päivällisille, illallisille, teatteriin tai opperaan (varsinkin ensi-iltoihin). Kutsukortissa maininta ”Black Tie” tarkoittaa smokkia.

Smokin käyttö on muuttunut rennommaksi ja monipuolistunut viime vuosina. Smokkiin pukeutuminen sallii hieman enemmän omia valintoja kuin esim. frakki, mutta mitä virallisemmasta juhlasta on kyse, sitä tarkemmin kannattaa noudattaa pukeutumisen etikettiä. Varsinkin jos kutsussa mainitaan asuksi ”Black Tie” on turvallisempaa pukeutua täysin etiketin mukaisesti.

Tumma puku on miehen tärkein asuste, mutta myös smokin hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita. Aivan kaikkiin tilaisuuksiin ei smokki sovi, mutta jos sellainen kaapista löytyy, voi sille keksiä enemmänkin käyttöä.

Smokki:

Takki: Yksirivinen (joskus kaksirivinen) takki yhdellä tai kahdella napilla. Smokki on musta tai tummansininen, joista musta on turvallisempi valinta. Valkoista smokkia käytetään vain etelän helteissä, sielläkin vain rennommissa tilaisuuksissa. Tavallisesta puvusta smokin erottaa parhaiten kauluksesta. Smokissa on näyttävä, satiinista tai silkistä valmistettu kaulus. Kaulus voi olla malliltaan pyöreä shaalikaulus (shawl collar) tai pystykaulus (peaked lapel). Pystykaulus on virallisemman näköinen mutta molemmat ovat etiketin mukaisia. Smokki pidetään aina napitettuna. Ainoastaan istuessa takin nappi avataan.

Housut: Housut ovat samanväriset kuin takki, siis yleensä mustat. Valkoisen takin kanssa käytetään mustia housuja. Housujen sivujen saumoja peittävät silkkinauhat. Housujen lahkeet ovat suorat, ilman käänteitä. Housujen kanssa ei käytetä vyötä vaan olkaimia (henkselit).

Liivi: Smokin kanssa voidaan käyttää vyöliiviä (cummerbund) tai U-mallista liiviä, joka jättää juhlapaidan näkyviin. Vyöliivi on perinteinen smokin kanssa käytettävä asuste, ja kuuluu virallisissa tilaisuuksissa etikettiin. Nykyään sen käyttö on vähentynyt, mutta sitä voi silti suositella. Vyöliivi peittää vyötärön ja tekee asukokonaisuudesta täydellisen. Vyöliivin kuuluu olla samanvärinen kuin solmuke, eli virallisissa yhteyksissä musta. Värillisiä versioita voi käyttää rennommissa yhteyksissä. Kaksirivisen takin kanssa ei vyöliiviä tarvita, sillä se ei takin alta näy.

Paita: Smokkipaita on valkoinen juhlapaita, jossa edessä koristelaskokset ja ranskalaiset kalvosimet. Paidassa on yleensä piilonapitus, tai mustat tai helmiäisenväriset koristenapit. Paidan kaulus voi olla malliltaan pystykaulus (wing collar) tai taitettava (turndown). Pystykaulus on periytynyt frakista ja on osan mielestä jopa liiankin muodollinen smokin kanssa. Toisaalta pystykaulus jättää solmukkeen selvemmin näkyviin eikä peitä sitä paidan kauluksen alle.

Solmuke: Musta silkkisolmuke. Voidaan käyttää myös tummansinistä solmuketta, mutta silloin vyöliivin tulee olla samanvärinen. Valmis solmuke on helpompi aloittelijalle, mutta kannattaa harjoitella solmimaan itse. Näin solmukkeen ilmeeseen saa persoonallista näköä. Ja juhlien jälkeen voi solmukkeen avata tyylikkäästi roikkumaan kaulalle.

Kengät: Mustat, sileäpintaiset, kiiltonahkaiset tai hyvin kiillotetut nahkaiset juhlakengät. Kiiltonahka- eli lakerikengät voivat olla jossain tilanteissa turhankin juhlavat, mutta hyvin kiillotetut nahkaiset juhlakengät sopivat hyvin kaikkiin tilanteisiin.

Sukat: Mustat sukat.

Kalvosinnapit: Kalvosinnapit ovat hillityt, yleensä värinä kulta, tumma, tai helmiäinen. Jos paidassa on koristenapit, valitse samanväriset kalvosinnapit.

Taskuliina: Valkoinen taskuliina.

Päällystakki: Tumma tai harmaa päällystakki talvella.

Kaulahuivi: Jos käytetään kaulahuivia, se on valkoinen.

Kello: Smokin kanssa ei mielellään käytetä rannekelloa lainkaan. Jos ranteessa pitää kello olla, sen tulee olla malliltaan hyvin hillitty ja kellotaulultaan pelkistetty juhlakello. Taskukelloa voidaan käyttää, mutta silloin pitää valita liivimalli, jossa tasku kellolle.

Kunniamerkit: Smokin kanssa ei käytetä kunniamerkkejä.