Porschen osastolla riitti kuhinaa Geneven autonäyttelyssä vuonna 1977. Tuolloin nimittäin Porschen täysin uusi urheilumalli, Porsche 928 esiteltiin ensi kertaa yleisölle. Paitsi että 928 oli tärkeä uutuus Porschen mallistoon, oli autossa myös lukuisia teknisesti mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Uusien haasteiden edessä…

Siirrytään kuitenkin ajassa vielä viisi vuotta kauemmas, vuoteen 1972. 70-luvun alkupuolella Porsche oli uusien haasteiden edessä. Kilparadoilla Porsche menestyi edelleen loistavasti, mutta Porschen tuotantomallin eli 911 urheiluauton tulevaisuus näytti uhatulta. Auton päämarkkinoilla Yhdysvalloissa suunniteltiin autoille uusia päästö- ja turvallisuusmääräyksiä, joita 911-mallin voisi olla vaikea täyttää.

Porsche tarvitsi siis jotain aivan uutta perinteisen takamoottorisen urheiluauton tilalle. Porschen johtokunnan puheenjohtaja, Ernst Fuhrmann kehitteli ideaa uudesta, isommasta urheiluautosta. Uutuus sai nopeasti koko talon hyväksynnän, ja uuden mallin kehitystyö pääsi käyntiin Porschen Weissachin tuotekehityskeskuksessa helmikuussa 1972.

928 oli autona täysin uusi ja poikkesi monella tapaa perinteisestä 911-mallista. Autosta oli tarkoitus tehdä etumoottorinen ja takavetoinen. Moottoriksi valittiin nestejäähdytteinen, 4.5-litrainen V8, joka oli jatkokehitetty Porschen kilpamoottorista. Jotta auton painojakauma saatiin ihanteelliseksi, päätettiin vaihteisto sijoitettiin taka-akselin yhteyteen.

Auton kori oli yhdistelmä terästä, alumiinia ja muovia. Uudet polyuretaanipuskurit oli integroitu koriin. Ne täyttivät helposti uudet törmaystestit, mutta elastisten puskureiden asentaminen koriin aiheutti insinööreille omat hankaluutensa. Seuraava ongelma tuli vastaan oli auton maalaus. Auton kehitystyön aikaan ei ollut olemassa maalia, joka olisi tarttunut yhtä tehokkaasti teräs-, alumiini- ja muovipintoihin. Silloiset maalit heijastuivat eritavalla erilaisilla pinnoilla. Lopulta autoa varten piti kehitellä kokonaan uusi maali.

Tavoitteet ylitettiin

Esteet kuitenkin voitettiin ja auton kehitystyö pääsi jatkumaan. Vaikka tavoitteet uuden mallin suhteen asetettiin korkealla, näytti 928 täyttävän tai jopa ylittävän tavoitteet. Auto oli jotain aivan uutta. Se ei ollut vain urheiluauto, vaan tilavamman matkustamon ja jopa tavaratilan tarjoava Gran Turismo. Autossa oli istumapaikat neljälle, vaikkakin takapenkki oli hieman ahdas aikuisille. Senaikaisen mitoituksen mukaan 928 oli iso auto, mutta nykyautoihin verrattuna 928 on mitoiltaan varsin kompakti.

Vaikka auto suunniteltiin tilavaksi, oli se silti sulavalinjainen. Ja mikä tärkeintä, hyvä ajettava. Tehokas V8-moottori ja lähes ihanteellinen 50:50 painojakauma etu- ja taka-akselin välillä lupailivat hyviä ajo-ominaisuuksia, mikä toteutui myös käytännössä. 928 oli myös hiljaisempi, mukavampi ja helpompi ajettava kuin 911. Matkustusmukavuutta paransivat kuljettajan hyvät säätömahdollisuudet. Ohjauspyörän ja istuimen lisäksi kuljettaja pystyi säätämään myös polkimien ja jalkatuen asentoa. Autossa oli myös erityisesti tätä mallia varten suunniteltu Porschen radio/kasetti-soitin.

Esittelyhetkellään Porsche 928 oli sensaatiota, joka teki vaikutuksen myös yleisöön. Auto oli samaan aikaan muodoiltaan moderni mutta kuitenkin ajaton. Se oli nykyaikainen ja vastasi ostajien tarpeisiin. Porsche 928 valittiin vuoden autoksi vuonna 1978. Se sai useita päivityksiä vuosien mittaan. Esimerkiksi moottorin tehot kasvoivat alkuperäisestä 240 hevosvoimasta viimeisten tuotantomallien tarjoamaan 350 hevosvoimaa. Porsche 928-mallin tuotanto jatkui lopulta vuoteen 1995 asti, mihin mennessä autoja oli valmistunut kaikkiaan 61 056 kappaletta.

Panameran esikuva

Menestyksestään huolimatta yhdessä tehtävässä ei 928 onnistunut. Auto näytti täydelliseltä vaihtoehdolta korvaamaan vanha 911, mutta toisin kuitenkin kävi. Perinteinen Porsche 911 jatkoi omaa elämäänsä uuden tulokkaan rinnalla ja on noussut sittemmin mallina aivan uuteen menestykseen. Porsche 928 toimi kuitenkin esikuvana isommalle Porsche-mallille, mitä tehtävää Panamera on sittemmin jatkanut.

Porsche 928 (1978)
Porsche 928 (1979)
Porsche 928 (1980)
Porsche 928 GTS (1992)
Porsche 928 GTS (1993)