Kun olet vieraana, tai varsinkin jos itse järjestät juhlia, on hyvä tuntea etiketin mukainen pöydän kattaminen. Juhlavalla illallisella saattaa yhden ruokailijan edestä löytyä runsaasti aterimia, lautasia ja laseja, mutta ei tarvitse antaa ison määrän häiritä. Kaikilla on omat paikkansa, ja niiden järjestys on hyvin luonnollinen.

Lautaset keskelle

Aloita pöydän kattaminen lautasilla. Lautaset katetaan noin parin sentin päähän pöydän reunasta, ja jokaiselle ruokailijalle hyvä jättää n. 60 cm leveä tila. Jos ruokailuun kuuluu alkuruoka ja pääruoka, katetaan alimmaiseksi pääruokalautanen ja sen päälle pienempi lautanen kylmää alkuruokaa tai salaattia varten. Jos alkuruokana on keitto, on keittolautasen alla yleensä vielä aluslautanen.

Juhlissa tai hienommilla päivällisillä jokainen ruokalaji nautitaan puhtaalta lautaselta. Jos pääruokia on useampi, ei lautasia kannata kerätä kovin korkeaa pinoa, vaan jokaisen pääruoan jälkeen tarjoilijat vievät likaisen lautaset pois ja tuovat puhtaan tilalle. Jos ruoka tarjoillaan valmiiksi lautaselle aseteltuna, voi pöytään kattaa valmiiksi aluslautasen. Jälkiruokalautaset tuodaan pöytään vasta kun pääruokalautaset on siivottu.

Lautasliina voidaan taitella lautasen vasemmalle puolelle tai asetella lautasen päälle. Jos pöytäkortti on käytössä, löytyy se lautasen yläpuolelta.

Haarukat vasemmalle, veitset oikealle

Haarukat asetellaan piikit ylöspäin lautasen vasemmalle puolelle, veitset lautasen oikealle puolelle terä kohti lautasta. Keittolusikan paikka on lautasen oikealla puolella. Aterimet asetellaan siihen järjestykseen, miten niitä on tarkoitus käyttää, alkaen uloimmasta ja edeten kohti lautasta. Eli uloimpana ovat alkuruokahaarukka ja -veitsi, tai mahdollisesti lusikka keittoa varten. Lähimpänä lautasta ovat pääruokahaarukka ja -veitsi.

Jälkiruokaa varten tarkoitettu lusikka ja/tai haarukka ovat lautasen yläpuolella. Jälkiruokalusikan kahva on oikealle ja haarukan vasemmalle. Vasemmalla, haarukoiden yläpuolella on leipälautanen ja pieni veitsi voin levittämiseen.

Muistutuksena ruokailujoille; Kun aterin on otettu käyttöön, ei sitä enää lasketa takaisin pöydälle, vaan ainoastaan lautasen päälle.

Laseja tarpeen mukaan

Laseja katetaan jokaiselle ruokailijalle juomatarjoilun mukaisesti. Pöydässä voi olla jopa viisi erilaista lasia. Lasit katetaan oikealle puolelle veitsien yläpuolelle. Äärioikealla on pieni lasi aperitiivia varten, joka juodaan ennen ruokaa. Seuraavana on valkoviinilasi, sitten punaviinilasi ja vesilasi. Viidentenä voi olla vielä samppanjalasi.

Eri juomia varten on erilaiset lasit. Lasimallit on suunniteltu niin, että juoma pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Valkoviini- ja samppanjalaseja pidellään lasin jalasta, jotta käden lämpö ei lämmitä juomaa. Punaviinilasi taas voidaan nostaa kämmenellä lasin pohjasta. Jos et halua juoda viiniä, nosta etu- ja keskisormi hieman lasin yläpuolelle tarjoilijan lähestyessä merkiksi siitä, että et halua viiniä.

Jos ruokailun aikana tarjotaan kahvia tai teetä, kahvikuppi on veitsien oikealla puolella, lasien alla. Yleensä tee/kahvi tarjoillaan vasta jälkiruoan yhteydessä, jolloin kahvikuppi ja aluslautanen tuodaan pöytään vasta ruokailun päätyttyä. Lusikka laitetaan aluslautaselle kupin taakse sen jälkeen kun sitä on käytetty.

Pöydän koristelu

Ruokailijakohtaisen kattauksen lisäksi juhlapöytään kuuluvat myös koristeet, kuten kukat ja valot, mahdollisesti kynttilät. Pöydässä voi olla myös illan menu, vesipullo, leipäkori sekä mahdollisesti myös vesiastia sormien huuhtelua varten, varsinkin jos sormet ovat vaarassa likaantua illallisen yhteydessä.