Hyvät pöytätavat kuuluvat jokaisen yleissivistykseen. Oletpa sitten ravintolassa, juhlissa tai saanut kutsun illallisille, pöytätavat on hyvä osata.

Oma istumapaikka

Ensimmäinen asia on löytää oma istumapaikka. Ravintolassa odotetaan yleensä hovimestarin tai tarjoilijan ohjausta, juhlissa voi jo valmiiksi katsoa oman paikkansa pöytäkartasta tai pöytäkorttien avulla. Alä siirtele pöytäkortteja ja vaihda istumapaikkoja. Juhlien järjestäjä on yleensä miettinyt istumapaikat valmiiksi ajatuksella. Ainoastaan jos henkilö puuttuu, voi paikkoja vaihtaa, sillä mukavampi istua lähekkäin.

Kun koko pöytäseurue, tai vähintään 2-3 henkilöä pöytäseurueesta on saapunut, voitte istua omille paikoillenne. Jos et tunne saman pöytäseurueen jäseniä ennestään, on kohteliasta tervehtiä ennen pöytään istumista.

Mies avustaa naista

Kohtelias herrasmies voi auttaa vieressä istuvaa naishenkilöä tuolin kanssa. Mies avustaa ensisijaisesti oikealla puolellaan istuvaa naista, sillä tuoliin istutaan yleensä oikealta puolelta. Mies auttaa ensin naista tuolin kanssa, ja istuu sen jälkeen itse.

Vanhojen käytössääntöjen mukaan miehen tulisi nousta seisomaan aina kun nainen istuu tai nousee pöydästä, varsinkin jos nainen istuu hänen vieressään. Tätä tapaa ei aina noudateta, sillä se saattaisi jossain tilanteissa olla liian hankalaa. Asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Sitä voi hyvin noudattaa varsinkin pienemmissä pöytäseurueissa ja hienommissa juhlissa, sillä naiset usein arvostavat tätä kohteliasta elettä.

Muista että kaikki henkilökohtaiset esineet, kuten matkapuhelimet, laukut, lompakot tai hansikkaat eivät kuulu ruokapöydälle. Jos vieressäsi on vapaa tuoli, voit asettaa tavarat tuolille. Muista myös laittaa puhelin äänettömälle.

Lautasliina

Jos kaikki vieraat istuvat samassa pöydässä, odota kunnes juhlien isäntä/emäntä tai kunniavieras ottaa lautasliinan. Pöytäseurueen kohdalla odota, että kaikki ovat saapuneet ja istuneet paikoilleen. Sen jälkeen voit ottaa lautasliinan ja asettaa sen syliisi. Avaa lautasliina sylissäsi. Pienemmän voi avata kokonaan ja isomman puoliksi. Lautasliinaa voi käyttää sormien pyyhkimiseen tai puhdistaa kevyesti suunpielet. Sitä ei ole tarkoitettu nenän niistämiseen tai naisilla huulipunan korjaamiseen.

Lautasliina pysyy sylissäsi koko ruokailun ajan. Vasta ruokailun loputtua, kun kaikki ovat valmiita nousemaan pöydästä, lautasliina nostetaan pöydälle ja noustaan tuolista. Juhlien isäntä tai emäntä voi osoittaa ruokailun päättyneen nostamalla lautasliinan pöydälle ensimmäisenä.

Jos sinun pitää poistua pöydästä kesken ruokailun, sano hiljaa ”anteeksi” vieressä istuvalle, siirrä tuolia taaksepäin ja nouse tuolista oikealta puolelta. Lautasliina jää tuolille siksi aikaa, kun olet poissa paikaltasi.

Aterimet

Juhlavalla illallisella ruokailijan edestä voi löytyä runsaasti aterimia, lautasia ja laseja, sillä jokainen ruokalaji nautitaan puhtaalta lautaselta ja omilla aterimilla. Ei siis tarvitse antaa ison määrän häiritä. Niiden määrä ja järjestys on hyvin luonnollinen.

Haarukat löytyvät lautasen vasemmalta puolelta, lusikat ja veitset oikealta. Uloimpana ovat alkuruokahaarukka ja -veitsi, ja vastaavasti lähimpänä lautasta ovat pääruoan yhteydessä käytettävät haarukka ja veitsi. Aloita siis reunimmaisilla aterimilla. Lautasen yläpuolella voi olla pieni haarukka ja lusikka. Ne ovat tarkoitettu jälkiruokaa varten. Muista että aterimia ei lasketa pöydälle sen jälkeen kun ne on otettu käyttöön, vaan ne laitetaan lepäämään lautaselle ruokailun päätteeksi. Katso myös artikkeli eurooppalaisten ja amerikkalaisten tavoista käyttää aterimia.

Pöydässä voi olla jopa viisi erilaista lasia. Tarjoilija tietää mitä lasia käyttää, joten sinun ei tarvitse niitä opetella. Laseja pidetään kuitenkin eri tavalla. Valkoviini- ja samppanjalaseja pidellään lasin jalasta, jotta käden lämpö ei lämmitä juomaa. Punaviini saa puolestaan lämmetä, joten se voidaan nostaa kämmenellä lasin pohjasta. Jos et halua juoda viiniä, nosta etu- ja keskisormi hieman lasin yläpuolelle tarjoilijan lähestyessä merkiksi siitä, että et halua viiniä.

Leipä

Leipä on yleensä pöydällä omassa tarjoiluastiassaan. Jos istut lähimpänä leipäkoria, voit hyvin nostaa sen ja tarjota oikealla puolella istuvalle. Varsinkin pyöreässä pöydässä on kohteliasta antaa leipäkorin kiertää koko pöytä ja ottaa itse vasta viimeisenä. Nosta leipäviipale leipälautaselle, joka on vasemmalla puolellasi. Jos haluat levitettä, laita nokare levitettä omalle leipälautasellesi, älä suoraan leivälle. Sen jälkeen voit siirtää levitteen leivällesi käyttäen omaa leipäveistäsi. Älä voitele koko leipää, vaan ainoastaan muutaman suupalan verran kerrallaan.

Keitto

Länsimaissa keitto on tarkoitus syödä hiljaa. Jos keitto on kuumaa, voit hieman sekoittaa sitä kevyesti, mutta älä puhalla keittoon. Ota keittolusikasta hieman samantapainen ote kuin pidät kynää kädessä. Kasta lusikka keittoon ulompi reuna edellä. Tämä näyttää tyylikkäämmältä ja lisäksi vältät mahdolliset tipat, joita lusikasta saattaa pudota. Tuo lusikka huulillesi sivuttain, kallista hieman lusikkaa ja nauti keitto suuhusi mahdollisimman äänettömästi lusikan sisäreunan puolelta. Lusikkaa ei ole tarkoitus viedä suuhun kokonaa. Kun lautanen on lähes tyhjä, voit kallistaa lautasta hieman eteenpäin, jotta saat lusikkaan myös loput keitosta. Kun olet valmis, aseta lusikka aluslautaselle, tai jos sellaista ei ole, keittolautaselle lepäämään.

Sormien huuhtelu

Jos pääruoan jälkeen eteesi tuodaan pieni vesiastia, jossa on ehkä sitruunaviipale ja/tai pieni kukka, ei kyseessä ole jälkiruokakeitto, vaan vesi on tarkoitettu sormien huuhteluun. Kastele sormenpääsi veteen ja kuivaa sitten lautasliinaan. Yleensä tarjoilijat hakevat vesiastian pois, tai voit itse nostaa sen sivuun, kun olet huuhdellut sormet.

Jälkiruoka

Jälkiruoka voidaan nauttia käyttäen jälkiruokahaarukkaa ja -lusikkaa tarpeen mukaan. Jäätelö, vanukas tai pehmeä kakku siirtyy suuhun kätevästi pelkällä lusikalla. Tiiviimpi kakku voidaan nauttia pelkkää haarukkaa käyttäen. Haarukkaa voidaan käyttää myös avustamaan jälkiruoka lusikkaan, jolla ruoka viedään suuhun.

Pöytäkeskustelu

Vaikka itse syöminen on tarkoitus toteuttaa mahdollisimman vähin äänin, ei pöydissä ole tarkoitus olla hiljaista. Pöytäkeskustelu ruokailun yhteydessä on täysin sallittua ja jopa toivottavaa. Muista vain muutama tärkeä sääntö; Älä puhu ruoka suussa, älä heiluta aterimia ilmassa kun puhut, äläkä puhu liian kovaan ääneen. ”Ei kyynärpäitä ruokapöydälle” sääntö on voimassa vain silloin kun syödään. Ruokalajien välissä, kun aterimia ei käytetä, voivat kyynärpäät nousta pöydälle keskustelun yhteydessä. Nojaamalla hieman eteenpäin kyynärpäiden varassa osoitat vastapuolella istuvalle olevasi kiinnostunut siitä mitä hän sanoo.