Silinterihattu (engl. top hat) on miehen juhlavin ja muodollisin päänkoriste, ainakin jos kuninkaan kruunu ja muut virkapipot jätetään pois laskuista. Silinteri on muodoltaan korkea ja sylinterimainen. Hattu on päältä tasainen, mutta sylinterin reunat ovat usein kaarevat.

Lierin leveys ja hatun korkeus ovat hieman vaihdelleet aikakauden mukaan. Amerikassa suosittiin aikoinaan suorareunaista, korkeampaa silinteriä, josta käytettiin nimitystä stove pipe hat. Nykyään silinteriä käytetään yleensä vain juhlissa, mutta aikoinaan silinteri on kuulunut myös miesten arkipukeutumiseen.

Silinteri sopii juhlapukeutumiseen

Silinterin alkuperää ei tunneta tarkkaan. Tiedetään kuitenkin että silinterimallisia hattuja on käytetty jo 1700-luvun lopulta lähtien. Silinterihattu on ikuistettu mm. ranskalaisen taiteilijan Carle Vernetin maalaukseen vuodelta 1796. Silinterihatun mielletään usein yhdistyvän taloudelliseen tai poliittiseen valtaan, mutta silinteriä ovat käyttäneet niin johtajat kuin keskiluokkakin. Silinteri oli suurimmassa suosiossa 1800-luvulla. Silinteri muistuttaa muodoltaan tehtaan piippua, mikä saattaa osaltaan selittää hatun suosiota teollistumisen aikakaudella. 1900-luvun alkupuolella silinteri oli enää hienoimpien herrojen päähine, ja hiljalleen sen käyttö on jäänyt vain juhlatilaisuuksiin.

Silinterin väri on yleensä musta tai harmaa, mutta myös ruskeita hattuja käytetään. Etiketin mukaisesti silinteriä voi käyttää saketin tai frakin kanssa. Saketin kanssa harmaa silinteri sopii paremmin, kun taas frakin kanssa musta silinteri täydentää asun täydellisesti. Silinteriä valitessa tulee kiinnittää huomiota hatun oikeaan kokoon. Silinterin tulee istua päässä mukavasti noin pari senttiä korvien yläpuolella. Silinteriä pidetään päässä suorana, ei takaraivolla eikä vinossa, paitsi ehkä juhlien jälkeen.

Silinterillä kuuluisia käyttäjiä

Silinterillä on lukuisia kuuluisia käyttäjiä, joista ehkä ensimmäisenä tulee mieleen Abraham Lincoln. Poliitikkojen lisäksi silinteri kuuluu monen viihdemaailman tähden pukeutumiseen. Esimerkiksi Roope Ankka ja Muumipappa unohtavat usein housut, mutta harvemmin hattuaan. Kitaristi Slash eli Saul Hudson esiintyi yleensä silinteri päässä. Ja kuuluuhan silinteri olennaisena osana myös monen taikurin näytökseen.

Kuuluisia silinteripäitä:

  • Abraham Lincoln
  • Slash (Guns N’ Roses)
  • Pingviini (Batman)
  • Villi Vonkka (Jali ja Suklaatehdas)
  • Muumipappa
  • Roope Ankka
  • Lumiukko