Taskukello (pocket watch) on metallikuorinen ja mekaaninen kello, joka on nykyään harvinainen arkikäytössä, mutta erinomainen valinta tyylittelyyn ja näyttävä yksityiskohta juhlapukeutumiseen.

Muotia jo 1500-luvulta lähtien

Taskukellojen historia juontaa 1400- ja 1500-lukujen vaihteeseen, jolloin taskukellon varhaisia malleja alettiin kehitellä Italiassa ja Saksassa. Taskukellon varsinaisena keksijänä pidetään usein saksalaista kelloseppää Peter Henleinia, joka valmisti kelloja säännöllisesti 1500-luvun alkupuolella. Alkujaan kellot tehtiin täysin käsityönä, minkä johdosta ne pysyivät luksusesineinä aina 1700-luvun lopulle asti. 1800-luvulla hinnat alkoivat laskea, jolloin yhä useampi saattoi harkita taskukellon hankintaa.

Taskukello kuului pitkään tyylinsä tuntevien herrasmiesten pukeutumiseen. Miehet käyttivät taskukelloja yleisesti aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Naiset käyttivät rannekelloja jo 1800-luvulla, mutta miesten mielestä ne olivat alkujaan liian siroja.  Ensimmäisessä maailmansodassa upseerit totesivat rannekellon olevan paljon taskukelloa kätevämpi taistelun tuoksinnassa. Sodan jälkeen rannekellot alkoivat yleistyä miesten käyttöön myös siviilissä. Rannekello otti taskukellon aseman hyvin nopeasti edullisempana ja kätevämpänä vaihtoehtona. Taskukellot pääsivät uudelleen suosioon hetkeksi aikaa 1970- ja 1980- lukujen taitteessa, kun liivipuvut tulivat muotiin, mutta taskukellojen uusi suosio jäi kuitenkin valitettavan lyhyeksi.

Arkikäytössä hankala, juhlakellona erinomainen

Taskukelloja valmistetaan edelleen, mutta harmittavan vähän. Vähäiselle kysynnälle on toki syynsä. Vaikka taskukello on tyylikäs, niin onhan se arkikäytössä hieman hankala. Taskukellolle kun ei oikein ole paikkaa, ellei sitten päivittäin pukeudu liivipukuun.

Juhlakellona liivipuvun kanssa taskukello on kuitenkin ehdoton, ja frakin kanssa ainoa vaihtoehto, jos kello juhlissa ylipäänsä tarvitaan. Vaika yleensä taskukello pysyy piilossa liivin taskussa niin, että vain kellon vitja antaa tyylikkään vihjeen pukeutujan kellovalinnasta, niin onhan taskukello ylivoimaisesti tyylikkäin esine siinä vaiheessa kun pitää tietää kellonaika. Siinä jäävät kännykkä, kaappikello, aurinkokello, tiimalasi ja jopa tyylikäs rannekello toiseksi, kun mies ottaa esille perinteisen taskukellon.

Uusien taskukellojen hinnat alkavat n. 200 eurosta. Lisäksi pitää hankkia koristeellinen taskukellon perä/vitja. Kannattaa oikeasti harkita taskukellon hankintaa, ja jos olet saanut vanhan taskukellon perintönä, kannattaa siitä ehdottomasti pitää huoli.

Kuvassa Frederique Constant Manufacture Pocket Watch FC-700MC6PW4