Tasting eli ruoan tai juoman aistinvarainen maistelu on mielenkiintoinen tapa tutustua syvemmin makujen maailmaan. Maisteluun sisältyy paitsi tuotteen maun, myös sen ulkonäköön ja tuoksun arviointi. Jos makuhermoille haluaa tarjoata vielä lisää haastetta, voi maisteluun ottaa mukaan kaksi eri tuotetta. Saimme tilaisuuden osallistua tastingiin, jossa nautittiin sekä To’ak Chocolaten suklaista että The Macallan viskeistä, yhdessä ja erikseen.

To’ak Chocolate on uusi suklaamerkki, joka panostaa tuotannossaan luonnonmukaisuuteen. To’akin tumman suklaan tuotannossa käytetään vain harvinaista, Ecuadorissa kasvavaa Nacional kaakaopapua, jonka vuotuinen sato riippuu täysin ilmastosta ja sademääristä. Näin myös suklaiden vuosikerrat poikkeavat toisistaan. Saimme maistaa To’ak Rain Harvest 2017 (76 %), El Niño Harvest 2016 (78 %) ja Rain Harvest 2015 Light (73 %) -suklaita. Lisäksi To’ak valmistaa erikoiseriä, joissa suklaan annetaan ikääntyä alkoholijuomien tapaan. Tästä esimerkkinä To’ak Andean Alder matured 3 years, joka on ikääntynyt kolmen vuoden ajan Andean Alder -puusta valmistetussa säiliössä, ja saanut näin itseensä hieman puun tuoksua.

Prosenttimerkintä kertoo suklaan kaakaopitoisuuden, minkä huomaa selvästi myös suklaan maussa. Suklaa on hyvin tummaa ja kaakaon maku tulee puhtaasti ja vahvasti esiin. Vaikka kaikissa suklaissa on sama raaka-aine, on niissä selvästi pieniä makueroja, kun suklaan antaa hitaasti sulaa suussa.

Suussa sulavien suklaiden seuraksi oli päässyt skotlantilaisen viskitalo The Macallan tuotteet. The Macallan on perinteinen skotlantilainen viskivalmistaja, joka on toiminut jo vuodesta 1824 lähtien. Viskin valmistuksessa merkittävä vaihe on viskin ikääntyminen tynnyreissä. Viskin maussa, tuoksussa, ja jopa värissä on eroja sen mukaan minkälaisessa tammitynnyrissä ja kuinka kauan viski on saanut ikääntyä ennen sen pullottamista. Saimme maistaa Macallan Double Cask 12yo, Macallan Sherry Oak 12yo, Macallan Triple Cask 18yo ja Macallan Rare Cask -viskejä.

Viskejä maisteltiin erikseen ja lopulta yhdessä suklaan kanssa. Kun ensin antaa suklaan hieman sulaa suussa, niin että suun valtaa tumman suklaan voimakkaat, makeat aromit, johon seuraavaksi yhdistyvät viskin vahvat maut, on lopputuloksena aivan uskomaton yhdistelmä, joka mielenkiintoisella tavalla haastava makuhermoja löytämään aivan uusia makuvivahteita.

Tasting on mukava tapa tutustua laadukkaiden tuotteiden makuvivahteisiin, ja sopii hauskaksi illanvietoksi ystävien tai vaikka kollegoiden kanssa. Jo pelkästään maistelu itsestään on mahtava kokemus, ja käynnistää varmasti mielenkiintoisen keskustelun, kun maistelun antia alkaa purkamaan muiden osallistujien kanssa. Suosittelemme kokeilemaan!