Kuten hattuetiketti opastaa, hattua saa käyttää ulkona. Pitää kuitenkin muistaa, että tervehdittäessä tai keskusteltaessa, hatun nostaminen kuuluu hyviin tapoihin ja osoittaa sekä kohteliaisuutta että kunnioitusta vastapuolta kohtaan.

Aikoinaan, kun kaikki miehet käyttivät hattuja ulkona, vastaantulijat tervehtivät toisiaan hatun nostolla. Jopa täysin vieraat saattoivat tervehtiä toisiaan nostamalla hattua kevyesti. Tuttuja tervehdittiin yhdistämällä hatun nostaminen hymyyn ja kevyeen kumarrukseen.

Jos käyttää hattua, kuuluu hatun nosto edelleen hyviin käytöstapoihin. Hattua nostetaan aina:

  • Tervehdittäessä
  • Hyvästeltäessä
  • Kysyttäessä neuvoa naiselta tai itseään vanhemmalta mieheltä
  • Kiitettäessä avusta
  • Kun vastataan naisen kiitokseen

Tervehtiminen hattua nostamalla

Vaikka yläkuvassa Yhdysvaltain 30. presidentti Calvin Coolidge näyttää mallia nostamalla hatun korkealle ilmaan, niin normaalisti elettä ei tarvitse toteuttaa aivan näin suurieleisesti. Hatun kanssa tervehdittäessä riittää, että hattu nostetaan kevyesti ylös otsalta ja lasketaan takaisin. Hattua voi nostaa joko hatun reunasta eli lieriosasta, tai hatun päältä eli kuvusta. Hattua nostetaan aina niin, että sen sisäpuoli ei näy. Vaikka herrasmies pitää hatustaan hyvää huolta, voi sisäsaumassa näkyä hikitahroja, joita ei haluta näyttää vastapuolelle. Nosta siis hattu suoraan tai hieman eteenpäin kallistettuna, ei koskaan taaksepäin.

Hatun ottaminen kokonaan pois päästä

Kun tapaa jonkun ensimmäistä kertaa (miehen tai naisen) on kohteliasta ottaa hattu vasempaan käteen, jolloin oikea käsi jää vapaaksi kättelyä varten. Samoin kannattaa toimia, jos haluaa osoittaa kunnioitusta korkea-arvoisempaa tai vanhempaa keskustelukumppania kohtaa. Hattu pysyy pois päästä niin kauan kuin keskustelu jatkuu.

Kun herrasmies keskustelee naisen kanssa kadulla, hän ottaa hatun kokonaan pois päästä. Samoin jos hän liittyy keskusteluun yhden tai usemman naisen seuraan. Jos mies ja nainen kävelevät yhdessä kadulla, on miehellä hattu päässä, mutta aina kun pysähdytään keskustelemaan vastakkain, mies ottaa hatun pois.