Nettiyhteydellä varustettu tietokone on nykyään lähes välttämätön kapistus. Kun melkein kaikki asiat voi, tai jopa pitää hoitaa netin kautta, tarvitaan tietokone tai jokin muu verkkoyhteydellä varustettu laite. Tämä tietokoneen osto-opas pyrkii auttamaan peruskäyttöön sopivan tietokoneen hankinnassa.

Käytätpä sitten pöytäkonetta tai kannettavaa eli läppäriä, on tietokoneen perussanasto yleensä aina sama. Mainoksissa puhutaan gigahertseistä ja gigatavuista, mutta mihin kannattaa panostaa?

Tietokoneen osto-opas ja sanasto:

Prosessori (CPU)

Prosessori eli suoritin on tietokoneen aivot. Se suorittaa laskutehtävät ja pitää ohjelmat toiminnassa. Prosessori on siis yksi tietokoneen tärkeimpiä osia. Jos hankit koneen vain nettisurfailuun ja sähköpostin käyttöön, ei prosessorin kellotaajudella (GHz) ole juurikaan merkitystä. Jos haluat että koneen ominaisuudet riittävät hieman monipuolisempaan käyttöön, kannattaa tarkistaa että koneessa on vähintään neliydinsuoritin (quad core). Prosessorivalmistajia on kaksi; Intel ja AMD. Intel on yleisempi ja tehokkaammista koneista voi löytyä Intelin i5 tai i7 -sarjan suoritin. Hyvä valinta on esim. Intel i5-7400. Se riittää jo muuhunkin kuin pasianssin pelaamiseen.

Keskusmuisti (RAM)

Tietokoneen suorituskyvyn kannalta keskusmuistin määrällä on iso vaikutus. Muistin määrä ilmoitetaan gigatavuissa eli lyhenteellä GT tai englanniksi GB (gigabyte). Kevyessä nettikäytössä riittää 4 gigatavua muistia. Jos koneella haluaa käsitellä valokuvia ilman turhaa jumitusta tai pelata uudempia pelejä, tarvitaan 8 GT. Videoeditointiin voi suositella 16 GT tai enemmän.

Muistin määrän lisäksi voi olla ilmoitettuna muistin tyyppi (esim. DDR3, DDR4, DDR5) sekä muistin kellotaajuus (esim. 2400MHz, 3600Mhz). Muistin tyyppi ja kellotaajuus kertoo muistin nopeudesta ja suorituskyvystä. Nopeampi on parempi, mutta tärkeämpää käytön kannalta on muistin määrä.

Kiintolevy (HDD tai SSD)

Tietokoneen kiintolevylle tallennetaan kaikki tietokoneen tarvitsemat ja säilytettävät tiedot, kuten ohjelmien tiedostot, valokuvat ja videot. Mitä enemmän tilaa, sitä enemmän koneelle mahtuu tietoa. Kiintolevyn tila ilmoitetaan gigatavuissa (GT) tai teratavuissa (T). 1 teratavu = 1000 gigatavua. Perinteinen kovalevytyyppi on HDD. Sen rinnalle on tullut nopeampi SSD. Koneessa voi olla HHD-levy, SSD-levy tai molemmat. SSD-levyn nopeus ja hyödyt tulevat esille ohjelmien ja käyttöjärjestelmän (esim. Windows) kohdalla. Jos koneessa on SSD-levy, kannattaa sille asentaa vain ohjelmat. Kaikki muut tiedostot, kuten valokuvat ja videot kannattaa tallentaa HDD-levylle, jos sellainen koneessa on.

Jos koneelle kertyy paljon valokuvia, kannattaa kiintolevytilaa olla 500-1000 GT. SSD-levyn koko on yleensä 128 tai 256 GT. Jos koneessa ei ole kuin SSD-levy, voi kovalevytilaa täydentää ulkoisella kovalevyllä.

Näytönohjain (GPU)

Näytänohjaimen suorituskyky tulee esille varsinkin nopeiden pelien kohdalla. Kun näytölle pitää tuoda paljon grafiikkaa nopealla tahdilla, vaaditaan näytönohjaimelta tehoja. Tehokkaissa koneissa on yleensä erillinen näytönohjain, jolla on myös oma muisti. Näin se ei syö tietokoneen keskusmuistia. Esimerkiksi nVidia GeForce GTX 1050 tai AMD Radeon R7 tai RX pyörittävät myös pelejä mukavasti.

Minkälainen tietokone kannattaa ostaa?

Tietokoneen kohdalla hinta kertoo yleensä aika paljon koneen tehoista. Edullisimmat tietokoneet ovat hitaita ja niissä on vanhempaa tekniikkaa kuin kalliimmissa laitteissa. Turhasta ei kannata kuitenkaan maksaa. Jos konetta käyttää vain netissä surfailluun, sähköpostin kirjoittamiseen ja valokuvien katseluun, riittää hyvin edullinen, 300-400 euron tietokonekone.

Valokuvien käsittely ja monipuolisempien tietokoneohjelmien pyörittäminen sujuvasti vaatii jo hieman enemmän tehoja, jolloin tietokoneen hinta saattaa asettua 400-800 euron tietämille. Vauhdikkaissa tietokonepeleissä ja videoiden käsittelyssä ei kone voi olla liian tehokas, mutta aivan uusimmasta tekniikasta joutuu maksamaan isoja summia. Järkevän pelikoneen saa 800-1400 eurolla. Paljon kalliimpiakin koneita löytyy, mutta niiden kohdalla kannattaa selvittää tarkkaan mistä maksaa. Tekniikka kun halpenee nopeasti, ja kallis tehomylly voi olla kohta aivan erihintainen.

Pöytäkoneeseen tarvitaan vielä näyttö, hiiri ja näppäimistö. Hiiri ja näppäinmistö saattavat tulla koneen mukana. Kannettavassa kaikki ovat samassa paketissa, mutta hinta on hieman korkeampi kuin vastaavantehoisen pöytäkoneen kohdalla.