Ennen suklaan laajamittaista teollista tuotantoa, suklaa oli todellakin harvinaista herkkua. Kaakaopapujen kotiseudulla Etelä-Amerikassa suklaa oli arvostettu, lähes pyhä tuote. Nykyään suklaata valmistetaan paljon erilaisissa muodoissa, mutta ehkä suklaan mausta ei aina osata nauttia sen ansaitsemalla tavalla. To’ak Chocolate on uusi suklaamerkki, joka panostaa tuotannossaan luonnonmukaisuuteen ja aitouteen. To’akin tavoitteena onkin nostaa suklaan arvostus aivan uudelle tasolle.

Lähes kadonnut kaakaopapu

To’ak Chocolaten valmistuksessa käytettävä kaakaopapu on hyvin harvinainen lajike Ecuadorista nimeltään Nacional. Tätä harvinaista papua tiedetään käytetyn jo 5300 vuotta sitten, aina siitä lähtien kun ihmiset alkoivat hyödyntää kaakaopapuja suklaan valmistuksessa. 1900-luvun alussa Nacional oli yksi arvostetuimpia lajikkeita myös euroopassa, mutta sitten koitti katastrofi. Kaakaopuihin iski epidemia, jonka myötä Nacional -lajikkeen pelättiin kadonneen lopullisesti.

2000-luvulla tehtiin kuitenkin yllättävä löytö syrjäisestä Piedra de Platan laaksosta. Siellä kasvoi yli 100-vuotiaita kaakaopuita, jotka DNA-testeissä paljastuivat 100-prosenttisesti Nacional -lajikkeen edustajiksi. Tämän onnekkaan sattuman avulla vanha ja arvostettu lajike onnistuttiin elvyttämään. Nacional -lajin kaakaopuita ei ole vieläkään paljon, vaan vuotuinen tuotanto on vielä hyvin rajoitettua, ja riippuu täysin säästä ja sademääristä.

Maisteluun ja nautiskeluun

To’ak Chocolate -suklaata valmistuu siis vuodessa hyvin pieni, rajoitettu erä, ja jokainen vuosikerta poikkeaa toisistaan. To’ak valmistaa myös eriä, joissa se antaa suklaan ”ikääntyä” arvokkaiden alkoholijuomien tapaan. Esimerkiksi To’akin tämänhetkinen lippulaivatuote on Vintage 2014 Cognac Cask, joka on saanut ikääntyä tyhjässä konjakkitynnyrissä neljän vuoden ajan.

Jokainen To’akin valmistama 50 grammainen suklaalevy on arvokas tuote, joka pakataan puiseen rasiaan. Paketin mukana tulee yli 100-sivuinen kirja, joka kertoo tuotteen historiasta ja antaa vinkkejä tumman suklaan maisteluun. Jokainen suklaapala kun on tarkoitettu maisteltavaksi.

Pienistä tuotantoeristä johtuen To’ak Chocolate -levyjä ei juuri kaupan hyllyillä näe. Ainoa jälleenmyyjä Euroopassa on Harrods -tavaratalo Lontoossa. Tuotetta on tilattavissa myös To’akin oman verkkokaupan kautta. To’ak -suklaalevyjen hinnat alkavat n. 240 eurosta.