Viskiä on Suomessa tislattu pitkään, mutta Yhdysvalloissa käsityöläistislaamoiden hittituotteeksi noussut olutviski on vielä toistaiseksi hieman vieraampi käsite. Tähän voi tulla nyt muutos, sillä Tornion Panimon yhteydessä toimiva Tornio Distillery on alkanut valmistaa olutviskejä. Kyseessä on siis oluttisle, joka tynnyrikypsytetään viskiksi.

Viskin ja oluen valmistusprosessit ovat alkupäästään samanlaiset mäskäyksineen ja hiivakäymisineen. Tislatessa alkoholi tiivistyy kymmenkertaisesti ja samalla tiivistyvät aromitkin.

Torniossa on valmistettu tähän mennessä kolmea erilaista oluttislettä. Pehmeästä tsekkiläistyyppisestä pilsneristä, aromikkaasti humaloidusta North Arctic Lagerista, sekä legendaarisesta alkuperäisestä Lapin kultamitalioluesta, Original Lagerista. Tisleet tynnyröidään amerikkalaisiin bourbon-tynnyreihin kypsymään. Tislettä on kypsytettävä vähintään kolme vuotta, jotta sitä voi sanoa viskiksi.

Pohjana käytetyt oluet tuovat jokaiseen tuotteeseen oman maku- ja aromimaailmansa. Esimerkiksi Northin hedelmäiset humalat maistuvat myös tisleessä, antaen olutviskeille todella ainutlaatuisen luonteen. ”Ajatuksena on, että jokaisesta lanseeraamastamme oluesta tehdään jatkossa myös viski” tislaamon johtaja Kaj Kostiander kaavailee. Tulossa on mm. vehnäolut, josta saa erittäin mielenkiintoisen tisleen.