Ensin heti yksi helpottava tieto. Alkoholista ei tarvitse luopua kokonaan! Alkoholi sopii hyvin tiettyihin tilanteisiin ja herrasmieskin voi esiintyä lasi kädessä. Kunhan juomisen pitää hallinnassa, sopii alkoholinkäyttö myös tyylikkäästi käyttäytyvälle herrasmiehelle.

Nauti kohtuudella

Alkoholia voi nauttia lasillisen rentoutuakseen, se sopii seurustelujuomaksi ja juhlajuomaksi, ja viini voi olla jopa aikuisten ruokajuomana. Jos alkoholia nauttii kohtuullisesta eikä tissuttele jatkuvasti, ei sen käytöstä aiheudu suoranaisia terveysriskejä. Terveydellisiä vaikutuksia nopeammin alkoholi vaikuttaa ihmisen käytökseen. Yleensä pieni annos alkoholia rentouttaa ja saa pidättäytyvät suomalaiset puheliaiksi ja tuttavallisiksi. Juhlissa tai treffeillä saa siis nauttia lasillisen tai kaksi, jos se antaa rentouttavan tunteen.

Pieninä annoksina alkoholi voi siis toimia jopa edukseen. Mutta kun alkoholia nauttii enemmän, ovat vaikutukset pelkästään negatiivisia. Valitettavasti suomalaisten juomista leimaa usein juurikin humalahakuisuus. Alkoholia ei nautita juoman takia vaan humaltuakseen. Haetaan nousuhumalan aiheuttamaa hyvänolon tunnetta, ja unohdetaan kaikki huonot seuraukset.

Kun raja ylittyy…

Humala on tila, jossa aivot lamaantuvat alkoholinkäytön seurauksena. Tällöin puhe alkaa sammaltaa, muisti heikkenee ja keskittymiskyky katoaa. Humaltunut henkilö ei ole kovin miellyttävää seuraa, ellei vastapuoli ole samassa tilassa. Humaltuminen ei sovi herrasmiehen käytöstapoihin missään tilanteessa. Ja varsinkin jos alkoholi aiheuttaa aggressiivisuutta, tulisi alkoholi jättää kokonaan väliin.

Kun huomioi kaikki juomisen aiheuttamat seuraamukset, ei runsasta alkoholinkäyttöä voi perustella millään järkisyillä. Nousuhumala aiheuttaa vielä mielihyvää, mutta laskuhumala ja krapula vaikuttavat merkittävästi ihmisen toimintakykyyn. Krapula on periaattessa vieroitustila, johon liittyvät elimistön kuivuminen sekä verensokerin lasku. Alkoholin poistuessa elimistössä hermosto pyrkii palautumaan normitilaansa ja tästä aiheutuu erilaisia oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, vapinaa ja mielialan muutoksia.

Näiden lisäksi alkoholin nauttiminen voi vaikuttaa myös unenlaatuun, muistiin, seksuaaliseen toimintakykyyn, ja paljon energiaa sisältävänä myös painon hallintaan.

Unohdetaan siis humalahakuisuus ja nautitaan alkoholia kohtuudella. Näin olemme parempaa seuraa muille, ja ennenkaikkea itsellemme!

(terveysvaikutukset, lähde: paihdelinkki.fi)