Juusto kuuluu olennaisena osana suomalaiseen ruokavalioon. Suomalainen syö juustoa keskimäärin 27 kiloa vuodessa. Suomalaiset ovat kuitenkin viime vuosina kiinnostuneet kokeilemaan uusia makuja, ja perinteisten juustojen rinnalle ovatkin viime vuosina nousseet myös muut juustotyypit. Esimerkiksi kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään enemmän kuin koskaan aiemmin.

Valio edesauttaa suomalaisten kokeilunhalua tuomalla uusia tuotteita markkinoille ja kehittämällä uudenlaisia juustonvalmistustapoja. Tästä esimerkkinä muun muassa Valio Luomu kermajuusto, joka on saanut tänä syksynä rinnalleen pidempään kypsytetyn variantin. Kuten viineissä, myös juustoissa ajalla on merkitystä. Kypsytysasteen vaihdellessa sama juusto voi saada monenlaisia makuvivahteita. Helppo muistisääntö on, että mitä pidempi kypsytysaika, sitä voimakkaampi juusto.

Tänä syksynä kypsyysasteiden vertailu sopii hyvin juustolautasen teemaksi. Valion juustovalikoimista löytyy hyvinä vaihtoehtoja herkutteluun ja juustotastingin järjestämiseen. Esimerkiksi Valion emmentaljuustojen eri kypsytysasteiden erot on helppo maistaa. Valio Emmental sinileima on kypsynyt kolme kuukautta, Valio Emmental punaleima kuusi ja Valio Mustaleima emmental yhdeksän kuukautta. Maistelu kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta edeten voimakkaampiin eli nuoremmista pidempään kypsytettyihin juustoihin.

Hyviä vaihtoehtoja juustolautaselle:

Valio Salaneuvos (gouda)
Kypsytysaika väh. 3kk
Maukas & vivahteikas

Valio Salaneuvos Vanhempi (gouda)
Kypsytysaika väh. 9 kk
Aromikas & kiteinen

Valio Luomu kermajuusto
Kypsytysaika n. 3 kk
Lempeän kermainen & hedelmäinen

Valio Luomu kermajuusto pitkään kypsytetty
Kypsytysaika väh. 6 kk
Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen

Valio Juhla cheddar
Kypsytysaika väh. 6 kk
Mureneva & hedelmäinen

Valio Hienoin Juhla cheddar
Kypsytysaika väh. 16 kk
Intensiivinen & mureneva

Valio Keisarinna (gourmesan)
Kypsytysaika väh. 7kk
Kiteinen & karamellinen, kristallinen

Valio Emmental sinileima
Kypsytysaika väh. 3 kk
Aromikas & pähkinäinen

Valio Emmental punaleima
Kypsytysaika väh. 6 kk
Voimakas & pähkinäinen

Valio Mustaleima emmental
Kypsytysaika väh. 9 kk
Vahva & rikas, itkevä emmental