Jos autohaaveissa on premium-luokan urheilullinen neliovinen, saattaa seuraava autosi olla BMW 3-sarjan Sedan. Edeltävä 3-sarja jäi hieman 5-sarjan varjoon, mutta koeajo uudella BMW 320d xDrive Sedan -mallilla osoittaa, että kolmonen aikoo jatkossa ottaa entistä näkyvämmän paikan vitosen rinnalla.

Se ajofiilis!

3-sarjalaisessa ajofiilis on aina ollut merkittävässä roolissa, ja on edelleen. Jo edeltävästä mallista perityt ominaisuudet; matala painopiste ja 50/50 -painojakauma ovat toimineet hyvänä lähtökohtana ajo-ominaisuuksien hiomiselle. Toki pientä parannusta voidaan aina tehdä. Esimerkiksi iskunvaimentimet on suunniteltu täysin uudelleen, jotta ne vastaavat jousen liikkeisiin paremmin.

Auton raideleveys on kasvanut 43 mm edessä ja 21 mm takana, minkä ansiosta kolmonen taittuu todella kiltisti mutkiin. Osoitat vain ohjauspyörän liikkeellä miten tiukasti haluat kääntyä, ja auto toteuttaa tehtävän uskollisesti, kunhan se on fysiikan lakien mukaan mahdollista. Ohjaustuntuma ei ole aivan samaa tasoa kuin uudessa Z4-mallissa, mutta toisaalta nyt kyseessä onkin neliovinen sedan, eikä kaksipaikkainen roadster.

Koeajetussa BMW 320d xDrive Sedan -mallissa oli M Sport -varustelu, joka sisältää näyttävän aerodynamiikkapaketin lisäksi M Sport jarrut ja alustan. Jos haluaa päivittää ajo-ominaisuudet huippuunsa, on autoon saatavissa lisävarusteena Adaptiivinen M Sport -alusta sekä ensimmäistä kertaa sähkösäätöinen M Sport tasauspyörästön lukko.

3-sarjan moottorimallistosta löytyy bensa- ja dieselvaihtoehtoja, sekä ladattava hybridi. Kaikki Suomeen tuotavat mallit on varustettu automaattivaihteistolla, ja valittavissa on myös xDrive-neliveto. Koeajetussa BMW 320d -mallissa on 2.0-litrainen, nelisylinterinen dieselmoottori, joka tarjoaa tehoa 140 kW (190 hv) ja vääntöä 400 Nm. Hienosti toimiva alusta tarjoaa erinomaisia ajonautintoja, ja fiilis vain paranee, kun myös moottorista löytyy voimaa. Tarvittaessa nelivetoinen 320d kiihtyy satasen nopeuteen alle seitsemässä sekunnissa. Toisaalta diesel on myös mukavan taloudellinen. Auton yhdistetty kulutus (WLTP) on 5,5 l/100km ja CO2-päästöt 143 g/km. 320d olisi takavetoisena vielä taloudellisempi, mutta Suomen vaihtelevassa ilmastossa nelivedosta on iloa ja turvaa.

Business vai Sport

Uusi BMW 3-sarja on 76 mm pidempi, 16 mm leveämpi ja 1 mm korkeampi kuin edeltäjä. Akseliväli on kasvanut 41 mm. Takapenkki riittää hyvin lapsimatkustajille ja aikuisillekin lyhyemmille matkoille. Pidemmällä reissulla voi takapenkin polvitila alkaa tuntua aikuiselta ahtaalta. Toisaalta tavaratilaa löytyy 460 litraa, joten esteitä perhematkailulle ei tilojen puolesta ole. Jos kuitenkin kaipaa vielä lisää konttitilaa, täydentyy 3-sarjan mallisto pian myös Touring-farkulla.

BMW 3-sarjan hinnat alkavat 39 382 eurosta. Perusmallissa on Business-varustelu, joka sisältää mm. 3-alueilmastoinnin, nahkaisen ohjauspyörän ja parkkitutkat eteen ja taakse. Lisäksi valittavissa on Sport, Luxury tai M Sport -varustelu. Koeajetun BMW 320d xDrive M Sport -mallin lähtöhinta on 52 344 euroa. M Sport -varusteluun kuuluvat mm. jo mainittujen M Sport -varusteiden lisäksi 18” kevytmetallivanteet sekä urheilulliset etuistuimet alcantara-verhoilulla. Lisävarustelistalta voi halutessaan ruksata ylellisen nahkaverhoilun.