Markkinoille on ilmestynyt aivan uusi automerkki, kun PSA-konserni on irrottanut DS:n omaksi tuotemerkikseen. Vaikka DS-nimen juuret ovat Citroenin historiassa, on DS Automobiles paljon enemmän kuin vain uudelleen nimetty Citroen. DS:n on määrä edustaa ranskalaisen autonvalmistuksen parasta osaamista niin tyylin, mukavuuden kuin viimeistelyn osalta. DS Automobilesin ensimmäinen malli, DS 7 Crossback, osoittaa että tämä tavoite on otettu tosisissaan.

Yksityiskohdat korostuvat

Uusi DS 7 Crossback on DS-malliston ensimmäinen malli ja samalla merkin lippulaiva. Vaikka auton perusilme on perinteinen, löytyy autosta lukuisia pieniä yksityiskohtia joiden ansiosta se erottuu massasta. Timanttikuvio on selvästi ollut suunnittelijoiden mielessä. Se toistuu monessa yksityiskohdassa niin ulko- kuin sisäpuolella. Timanttikuvioidut yksityiskohdat ovat paitsi hienoja, ne myös tarjoavat laadukkaan tuntuman. Esimerkiksi keskikonsolin käyttökytkimiä koristaa ranskalaisen kelloseppämestari Breguetin kehittämällä tekniikalla toteutettu pyramidikuviointi.

Autoon on valittavissa yhdeksän eri ulkoväriä, kolme varustelutasoa ja viisi eri tyyliä. Varustelutasoksi on valittavissa Chic, So Chic tai Grand Chic. Jo perusvarustelu on kattava. Kojelaudan 12” kosketusnäyttö, digitaalinen mittaristo, avaimeton käynnistys, 3D LED-takavalot, peruutustutka takana ja 17” kevytmetallivanteet kuuluvat aina vakiovarusteluun. Grand Chic -mallissa on lisäksi mm. avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä, DS Active LED -ajovalot, 18” vanteet, peruutuskamera, ja ranskalaisen kellotehtaan R.B.M.:n valmistama mekaaninen kello kojelaudalla, joka kääntyy tyylikkäästi esiin moottorin käynnistyessä.

Ranskalaista tunnelmaa

Varustelutasoa enemmän matkustamon ilmeeseen vaikuttaa valittu tyyli. Auton viisi eri viimeistelyä ovat saaneet juhlavan ranskalaiset nimet; DS Bastille, DS Performance, DS Rivoli, DS Opera ja DS Faubourg. Tyylistä riippuen matkustamon pintoja verhoavat laadukas kangas, nahka, nappanahka, alcantara, alumiini ja ebenpuu. Esimerkiksi DS Rivoli -viimeistelyn yksityiskohtia ovat musta nahkaverhoilu, nahkaverhoiltu ja timanttikuvioitu kojelaudan etuosa, sekä kristallikuvioitu kosketusnäytön rullakytkin. DS Rivoli on saanut nimensä tietysti Pariisin kuuluisasta Rue de Rivoli -kadusta.

Nyt ei kuitenkaan valitettavasti olla kesäisessä Pariisissa vaan talvisessa säässä uudessa DS Store Helsinki -liikkeessä Vantaan Petikossa. DS Automobiles aikoo tehdä vaikutuksen markkinoilla, joten palveluun on panostettu yhtä paljon kuin autoon. DS:n mallit ovat myynnissä vain erityisissä DS Store -myymälöissä, joiden tunnelma on mietitty tarkkaan. Autot on valaistu niin, että niiden muodot ja värit tulevat esiin parhaalla mahdollisella tavalla. Myymälässä soi taustalla tarkkaan valittu musiikki, ilmassa tuoksuu hienovaraisesti parfyymi ja sisään saapuvaa asiakasta tervehditään lämpimästi. Ensivaikutelma ratkaisee ja siinä DS on onnistunut loistavasti.

Ylellinen hiljaisuus

Olemme saaneet koeajoon kauniin valkoisen DS 7 Crossbackin, jonka konepellin alla on PureTech 225 -bensiinimoottori. Tämä 1.6-litrainen ahdettu 4-sylinterinen tarjoaa tehoa 165 kW (225 hv) ja vääntöä 300 Nm. DS 7 Crossbackin muut moottorivaihtoehdot ovat PureTech 180 ja BlueHDi 180 -diesel. Kaikkien moottoreiden parina on pehmeästi vaihtava 8-portainen automaattivaihteisto.

Ajossa moottorista ei kuulu juuri mitään, sillä matkustamon hiljaisuuteen on panostettu. Jotta tärinät, värinät ja äänet on saatu kitkettyä matkustamosta, on auton pyöränaukoissa, konepellin alla, ovipaneeleissa, katossa, maton alla ja konehuoneen ja matkustamon välissä erityinen kerros eristysmateriaalia. Myös tuulilasi ja sivulasit ovat laminoidut äänieristyksen maksimoimiseksi.

Mukavuus ja ajonautinto ovat olleet muutenkin tärkeässä osassa DS 7 Crossbackin kehitystyössä. Auton istuimiin on valittu korkeatasoista pehmustetta epätasaisuuksien eliminoimiseksi. Istuinten halutaan myös pysyvän muodossaan auton koko eliniän, jotta matkustamisen taso ei pääse laskemaan vaikka auto ikääntyy. Lisätoimintoina istuimiin on saatavana ilmastointi ja hierontatoiminto.

Yksi DS 7 Crossbackin erikoisuus on vakiovarusteluun kuuluva DS Active Scan -toiminto. Se hyödyntää tuulilasikameraa tien epätasaisuuksien havaitsemiseen ja säätää iskunvaimennusta niin että auton koriin välittyy mahdollisimman vähän tärinää. Aktiivinen iskunvaimennus on toiminnassa 13 – 130 km/h ajonopeuksissa, mutta pimeällä tai huonossa kelissä kameraan perustuva järjestelmä ei ole käytössä. Vaikka koeajo osui vuoden haastavimpaan aikaan, eli pakkaskelien ja lumisateen täydentämään talveen, tuli koeajolla silti selvästi esille matkustamon hiljaisuus ja ajon pehmeys. Mukavuuden ja tyylin osalta auto saakin täydet pisteet.

Premium-luokkaan

DS 7 Crossback -malliston hinnat alkavat 43 429 eurosta. Koeajetun DS 7 Crossback PureTech 225 Grand Chic -mallin lähtöhinta on 58 539 euroa. Auton kattavaa varustelua voi täydentää lisävarusteilla, joista kannattaa nostaa esiin ainakin Focalin laadukas äänentoistojärjestelmä sekä pimeänäköavustin, jonka lämpökamera tuo lisäturvaa hämärällä ja pimeällä liikuttaessa.