Hyundain SUV-malliston lippulaiva, Hyundai Santa Fe on ottanut onnistuneen askeleen neljänteen mallisukupolveen. Tai oikeastaan voisi puhua loikasta, sillä sen verran isoin harppauksin on auto kehittynyt aina vuoden 2001 ensiesittelystä lähtien.

Hämmästyneestä ankanpoikasesta kohti edustusautoa

Kuinka moni vielä muistaa maasturin, jonka keulan ilme näytti hieman hämmästyneeltä killisilmineen. Ei ensimmäisen sukupolven Santa Fe ruma ollut, mutta ehkä ainoastaan oma äiti olisi sen ulkonäöstä pitänyt. Seuraava sukupolvi esittelikin jo sulavalinjaisen ja viekkaan näköisen juonittelijan nyt hieman viirumaisine ajovaloineen. Toisen sukupolven Santa Fessä oli vielä vahva amerikkalainen leima, mikä juontui ehkä auton päämarkkinoista. Kolmannessa sukupolvessa Santa Fe sai lisää muskeleita urheilijamaiseen ulkoasuunsa ja auto tuntui sopivan yhä paremmin eurooppalaiseen makuun. Kolmas mallisukupolvi näyttää edelleen hyvältä, mutta on askeleen jäljessä tästä uutuudesta, jonka ulkomuoto on vähintäänkin edustusautomaisen tyylikäs.

Uusi neljännen sukupolven Hyundai Santa Fe on 4,8 m pitkä ja 1,9 metriä leveä. Akseliväli on 2765 mm, mikä mahdollistaa reilut sisätilat. Takapenkillä (toisella penkkirivillä) jalkatilaa on kasvatettu 38 mm edeltäjään verrattuna. Takapenkillä istutaan myös 22 mm korkeammalla, mistä ainakin aikuinen nauttii parantuneena matkustusmukavuutena. Santa Fe on aina 7-paikkainen, eli tarvittaessa käytössä on kaksi lisäistuinta. Jos viisi istumapaikkaa riittää, on käytössä tasapohjaista tavaratilaa 547 litraa.

Kattava vakiovarustelu

Santa Fe on valittavissa kolmella varustetasolla; Comfort, Style tai Premium. Kattavin Premium sisältää lähes kaiken mitä autoon voi kaivata. Autossa on mm. HUD-tuulilasinäyttö, sähkösäätöiset ilmastoidut penkit, navigointi, Krell Premium -audiojärjestelmä ja 19” vanteet. Lisävarustelistalta ei löydy kuin panoraama-lasikattoluukku ja vielä kattavamman turvavarustelun sisältävä Safety Pack. Monipuolinen varustelu ja erityisesti Premium-malliin kuuluva nahkaverhoilu luovat matkustamoon ylellisen, edustusautomaisen tunnelman. Ehkä kojelaudalle olisi mahtunut vielä isompikin näyttö, mutta 8” värikosketusnäyttö (Comfort ja Style -malleissa 7”) toimii kiitettävän hyvin auton viihde- ja hyötytoimintojen keskuksena.

Vakiovarusteluun kuuluvat peruutustutkat sekä -kamera helpottavat ison auton turvallista pyörittelyä ahtailla parkkipaikoilla. Lisävarusteena saatavaan Safety Pack-pakettiin kuuluvat mm. 360 Around View kamerajärjestelmä sekä risteävän liikenteen tarkkailujärjestelmä, josta on apuna pysäköintiruudusta pois peruuttaessa. Iso auto on helppo pyöriteltävä kaupungissa, mutta vielä mukavampi matkakumppani maantiellä. Santa Fen moottori on 2.2-litrainen CDRi -diesel, joka tarjoaa tehoa 147 kW (200 hv) ja vääntöä 440 Nm. Moottorin parina on aina hienosti toimiva 8-nopeuksinen automaatti.

Uusi HTRAC-neliveto

Santa Fe on saatavissa etu- tai nelivetoisena. Koeajo osui talven viimeisiin lumipäiviin, joten ajoon saadusta nelivedosta oli myös iloa. Santa Fen neliveto on toteutettu Hyundain uudella HTRAC-järjestelmällä, joka jakaa voiman etu- ja taka-akseleiden välillä ajotilanteen mukaan. Voimansiirtoon vaikuttaa myös valittu ajotila; Smart, Eco, Comfort tai Sport. Smart-tila on normaali ajomoodi, jossa auto valitsee sopivimman vetotavan. Eco-tilassa käytössä on pääsääntöisesti vain etuveto, mikä parantaa taloudellisuutta. Comfort-tilassa moottorin väännöstä jopa 35 % siirretään takapyörille mukavamman ajokäytöksen varmistamiseksi. Sport-tilassa jopa puolet moottorin väännöstä välittyy takapyörille, mikä mahdollistaa urheilullisimman ajokokemuksen. Kuitenkin aina, jos liukkautta esiintyy, kytkeytyy neliveto automaattisesti käyttöön valitusta ajotilasta riippumatta. Halutessaan kuljettajan voi myös kytkeä kiinteän 50/50 voimanjaon etu- ja taka-akselin välillä hankalissa paikoissa.

Uudesta Hyundai Santa Festä jäi päällimmäisenä mieleen hyvät tilat, loistava varustelu ja mukavuuspainotteinen ajokokemus. Ja ominaisuuksiensa puolesta auto tuntuu sopivan loistavasti myös Suomen vaihteleviin keleihin. Santa Fe -malliston hinnat alkavat 49 990 eurosta. Nelivetoisen Santa Fen lähtöhinta Style -varustelulla on 63 990 euroa, ja koeajetulla Premium-varustelulla 66 990 euroa.