Mersun kasvaneesta kompaktimallistosta löytyy kohta vaihtoehtoja jokaiseen makuun; alkuperäisen hatchbackin lisäksi mallistossa on neliovinen coupe (CLA), lifestyle-farkku (CLA Shooting Brake), crossover (GLA), tila-auto (B-sarja), katumaasturi (GLB) ja nyt myös neliovinen sedan. Koeajoimme Mercedes-Benz A 200 Sedan -mallin, josta saattaa tulla uuden Sedanin suosituin versio.

Tai ehkä tämän A-sarjan Sedanin osuvampi nimitys olisi notchback, sillä auton konepelti on pitkä ja takaluukku hyvin lyhyt. Sivuprofiilissa matkustamo näyttää sijaitsevan enemmän taka-akselin päällä. Samalla keulan terävä ilme sekä lyhyet korinylitykset edessä ja takana luovat mielikuvaa urheilullisesta ajokokemuksesta.

Tilava kontti

Vaikka takaluukku on lyhyt, on tavaratilan lastausaukko iso. Auton mitat huomioiden A-sarjan Sedanin kontti on myös yllättävän tilava. Tavaratilaa löytyy mukavat 420 litraa, joten kyytiin mahtuvat helposti pienen perheen matkatavarat. Takapenkin siirtyminen tuntuu ainakin aikuisesta hieman hankalalta, sillä pitkät jalat pitää asetella kyytiin. Lisäksi kattolinja laskeutuu niin, että takapenkillä aikuisella pää on melkein kiinni katossa, ja pitkällä yksilöllä ottaa jo kiinni. Takapenkki sopii siis paremmin perheen pienimmille matkustajille, ja aikuisille lyhyille siirtymille.

Etupenkillä aukeaa A-sarjasta tuttu näkymä. Design on rauhallinen, sillä nappuloita on vähän. Suurin osa toiminnoista löytyy yhtenäisen käyttöliittymän kautta. Pelkistetyssä kojelaudassa on toisaalta tyylikkäitä yksityiskohtia, kuten turbiineja muistuttavat ilmasuuttimet. Mersun uusi MBUX-multimediakäyttöliittymä kuuluu vakiovarusteluun. Samoin kojelaudan ja mittariston kaksi isoa näyttöä, jotka ovat varustelusta riippuen 7 tai 10,25 -tuumaisia.

Taloudellisia voimanlähteitä

Sedanin moottorimalliston muodostavat 1.5-litrainen diesel (A 180 d) sekä 1.3-litraiset (A 180 ja A 200) ja 2.0-litraiset (A 220 ja A 250) bensakoneet. A-sarjan Sedan on vakiona etuvetoinen. Tehokkaimmat mallit on varustettu 4Matic-nelivedolla. Koeajetun Mercedes-Benz A 200 Sedan -mallin turboahdettu nelisylinterinen tuottaa tehoa 120 kW (163 hv) ja vääntöä 250 Nm. Moottori kuulostaa pieneltä, mutta ahdettuna tarjoaa riittävästi tehoa. A 200 riittää arkiajoon loistavasti eikä jää jalkoihin myöskään kiihdytyksissä. Ahdettu moottori jaksaa kiihdyttää hienosti vielä maantienopeuksissa niin että ohitukset onnistuvat turvallisesti. Moottorin jatkona on uusi 7G-DCT eli 7-portainen kaksoiskytkinvaihteisto.

A-sarjan erinomaisen pieni ilmanvastuskerroin (0,22), kaksoiskytkinvaihteisto ja pieni-iskutilavuuksinen moottori mahdollistavat erinomaisen polttoainetalouden. A 200 Sedanin yhdistetty kulutus (WLTP) on 6,1 l/100km ja CO2-päästöt 139 g/km. Rauhallisessa matka-ajossa pääsee helposti alle kuuden litran kulutukseen.

A-sarjan Sedanin hinnat alkavat 31 009,59 eurosta. Mercedes-Benz A 200 Sedan -mallin lähtöhinta Style-varustelulla on 38 198 euroa ja sporttisella AMG-paketilla 40 953 euroa.