Kodiaq Sportline antoi esimakua Skodan ison katumaasturin urheilullisesta puolesta. Nyt auton urheilullinen luonne on päässyt täysin valloilleen uudessa Skoda Kodiaq RS -mallissa, jonka reippaasta liikkumisesta vastaa kaksoisahdettu kaksilitrainen diesel.

Rally Sport -fiilis

Auton urheilullinen RS-luonne tulee esille jo ennen moottorin käynnistämistä. Erityisen vaikutuksen tekevät RS-urheiluistuimet. Integroitujen pääntukien ansiosta etuistuimen selkänoja on yhtenäinen ja näyttää lähes kilpa-auton penkiltä. Urheilullisesta muotoilusta huolimatta penkki on pehmustettu, joten siinä viihtyy myös pidemmällä matkalla.

Mustassa, nahalla, hiilikuitukuvioidulla keinonahalla ja alcantaralla verhoillussa penkissä erottuvat punaiset kontrastiompeleet. Moottoriurheilusta tuttua alcantara-verhoilua löytyy myös ovipaneeleista. Nahkainen ohjauspyörä, musta kattoverhous, metalliset poljinpinnat ja kojelaudan hiilikuitukuvioidut yksityiskohdat viimeistelevät tummanpuhuvan sisustuksen.

Skoda Kodiaq RS -mallin vakiovarusteluun kuuluvat mm. virtuaalinen mittaristo, kojelaudan 8” kosketusnäyttö, navigointi, Canton -audiojärjestelmä, mukautuva vakionopeudensäädin sekä avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä. Kattavan vakiovarustelun lisäksi autoon on saatavissa esimerkiksi etuistuimen sähkösäädöt ja ison panoraamalasikaton.

Suorituskykyinen Skoda Kodiaq RS

Skodan RS-malleissa on totuttu näkemään tehokkaita bensamoottoreita, mutta iso ja painava katumaasturi kaipaa dieselin tuomaa vääntöä. Sitä tarjoaa auton kaksoisahdettu 2.0-litrainen TDI-diesel. Moottorin teho on 176 kW (239 hv) ja vääntö mukavat 500 Nm. Runsaan väännön ansiosta Kodiaq liikahtaa huomaamattoman kevyesti, ja tarvittaessa kohtuullisen ripeästi. Parhaimmillaan Skoda Kodiaq RS kiihtyy satasen vauhtiin 6,9 sekunnissa ja huippunopeutta löytyy 221 km/h. Auton varusteluun kuuluvat 7-portainen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto, neliveto, Dynamic Chassic Control (DCC) -iskunvaimennus, Driving Mode -ajovalinnan RS-ohjelmalla ja Dynamic Sound Boost -järjestelmän.

Koska dieselmoottori ei tarjoa aivan yhtä urheilullista äänimaisemaa kuin bensiinimoottori, tarjoaa Dynamic Sound Boost pientä tehostusta auton pakoääniin. Sen ohjausyksikkö seuraa CAN-väylän kautta auton tietoja, kuten moottorin kierroksia ja ajonopeutta, ja tuottaa keinotekoisia ääniä tehostamaan moottorin omia pakoääniä. Vaikka keinotekoiset äänigeneraattorit eivät yleensä saa itseltä kiitoksia, niin tällä kertaa täytyy kuitenkin kehua Skodan kekseliäisyyttä. Sensijaan että äänet syötettäisiin matkustamoon auton äänentoistojärjestelmän kautta, on Skodan äänigeneraattori lähellä pakoputkistoa. Näin äänet tehostetut äänet kuuluvat myös auton ulkopuolella ja tunnelma sisällä on aidompi kun äänet kantautuvat ulkokautta. Valittu ajo-ohjelma vaikuttaa äänigeneraattorin toimintaan. Comfort-ajotilassa ääni on pehmeä, Normal-tilassa kuuluvampi, ja Sport-tilassa jo kohtuullisen voimakas. Eco-tilassa äänigeneraattori ei ole lainkaan käytössä.

Skoda Kodiaq RS -mallin lähtöhinta on 66 628 euroa. Hinta tuntuu kilpailukykyiseltä huomioiden auton tilat, tehot ja varusteet, sekä tietysti sen erityisen RS-fiiliksen, jonka auto luo niin liikenteessä kuin seistessä paikallaan.