Islantilainen koripaja Arctic Trucks on erikoistunut varustelemaan maastureista ja avolavoista poikkeuksellisen maastokelpoisia yksilöitä. Mitä hankalammat olosuhteet, sitä paremmin Arctic Trucksin autot pääsevät oikeuksiinsa. Yleensä AT:n autoilla valloitetaan jäätiköitä, seikkaillaan hiekkadyyneillä tai kiipeillään ylös vuorten rinteitä. Nyt entistä useampi autoilija pääsee nauttimaan islantilaisten erikoisosaamisesta, sillä Nissanin ja Arctic Trucksin yhteistyönä myyntiin on saatu Nissan Navara Off-Roader AT32.

Parempi maavara

Maastossa maavara ratkaisee. Arctic Trucks on parantanut Navaran maavaraa asentamalla auton alle huikean kokoiset, 32-tuumaiset renkaat, joista auto on saanut myös nimensä. Renkaat on kääritty 17-tuumaisille vanteille, jotka Arctic Trucks on suunnitellut juuri maastoajoa varten. Suuren halkaisijan omaavat renkaat paitsi kasvattavat maavaraa, mahdollistavat myös renkaiden ilmanpaineen laskemisen, jos tarvitaan leveämpää kumia esimerkiksi pehmeällä hiekalla tai upottavalla suolla. Koeajohetkellä auton alla oli kuitenkin maastorenkaiden sijasta talvikeliin paremmin sopivat nastarenkaat.

Rengastuksen lisäksi myös auton alusta on päivitetty. Jousitusta on korotettu 20mm tarjoamaan entistä reilumpi maavara. Kun myös 32-tuumaisten renkaiden vaikutus otetaan huomioon, kasvaa Navaran maavara kokonaisuudessaan huimat 40 mm lukemaan 243 mm. Maavaran lisäys kasvattaa samalla lähestymis- ja ylityskulmia. AT32 Navaralla lähestymiskulma on 35 astetta.

Ja jotta autolla uskaltaa liikkua haastavammissakin paikoissa, kuuluu AT32-mallin varusteluun pohjapanssarointi. Alustan herkimmät osat, eli moottori, jakovaihteisto ja polttoainesäiliö ovat saaneet suojakseen teräksestä valmistetut levyt. Näin pieni pohjakosketus ei pääse häiritsemään etenemistä.

Etenemiskykyä

Navara tarjoaa jo vakiona etenemiskykyä niin maastossa kuin maantiellä. Navaran 2.3-litrainen, kahdella ahtimella varustettu dieselmoottori tuottaa tehoa 190 hv ja vääntöä 450 Nm. Moottorin pariksi on valittavissa joko 6-vaihteinen manuaali tai 7-portainen automaattivaihteisto. Vaikka moottorissa on voimaa, ei avolavan suorituskykyä voi ehkä kuvailla sporttiseksi. Sensijaan voimavarat tulevat esille paremmin vasta kun haasteet kasvavat…

Autossa on ajotilanvalinta, jonka avulla voi valita joko takavedon (2H), nopean nelivedon (4H) tai hitaan nelivedon (4L). Takavedolla pärjää yllättävän hyvin myös talvikelissä, sillä luistonesto avustaa liukkaimmissa paikoissa. Kun pito alkaa loppumaan takarenkailta, voi nopean nelivedon kytkeä myös ajon aikana. Hidas neliveto on tarkoitettu todella haastaviin olosuhteisiin; jyrkkiin nousuihin, pehmeälle hiekalle, syvään lumeen tai märkään mutaan.

Elektronisesti lukittuva takatasauspyörästön lukko kuuluu Navaran vakiovarusteluun. Se varmistaa, että molemmat takapyörät pyörivät samaa tahtia maastoajossa. Tähän Navara Off-Roader AT32 -malliin on saatavissa lisävarusteena myös tasauspyörästön lukko etuakselille.

Toinen, ja paljon näkyvämpi lisävaruste on snorkkeli, joka helpottaa auton löytymistä syvästä lumihangesta. Käytännöllisempi syy snorkkelille on vähentää ilmansuodattimeen kulkeutuvaa pölyä hiekkatiellä ja parantaa auton kahluusyvyyttä. Snorkkelilla varustettuna Nissan Navara Off-Roader AT32 selviää jopa 800 mm syvistä vesiesteistä.

Mukava maantiellä

Vaikka Navaran maasto-ominaisuuksia on parannettu, ei ajomukavuudesta maantiellä ole tarvinnut tinkiä. Korotettu jousitus toimii hienosti myös asfaltilla. Toki perän lehtijousien johdosta avolava ei pärjää mukavuudessa katumaastureille, mutta avolavamallissa jousituksen kovuus ei ole vika vaan pelkästään ominaisuus. Iso avolava ei ole ketteryydessä aivan ihanteellinen kaupunkiauto, mutta automaattivaihteistolla varustettuna todella mukava ajettava. Näkyvyys kuljettajan paikalta on erinomainen. Toki autoon joutuu kapuamaan hieman vakiomallia korkeammalla, mutta tämän auton astinlaudat kestävät niille astumisen.

Nissan Navara Off-Roader AT32 -varustelu on saatavissa kaikkiin Navara Double Cab -malleihin 7900 euron hintaa (+autovero). Vaikka autolla ei maastossa paljon liikkuisikaan, tuo Off-Roader AT32 -paketti autoon sekä näyttävyyttä että ison annoksen off-road -seikkailuhenkeä.