Louis Roederer -samppanjatalon lippulaivatuote Cristal on yksi halutuimmista samppanjoista. Erikoisuutensa ansiosta se on ollut monen hip hop -staran suosikkijuoma ja esiintynyt lukuisien hip hop -kappaleiden sanoituksissa. Juoman historia juontaa kuitenkin paljon kauemmas, yli 100 vuoden taakse. Ja sen taustalta löytyy varsin erikoinen tarina.

Cristal – Tsaarin suosikkijuoma

Samppanjan kysyntä kasvoi Venäjällä voimakkaasti 1800-luvun loppupuolella. Yksi suurimmista samppanjafaneista oli Venäjän uudistajana tunnettu Aleksanteri II, jonka patsas löytyy myös Suomesta Helsingin Senaatintorilta. Aleksanteri II oli erityisen mieltynyt Louis Roedererin juomiin, ja tilasi erityisen samppanjan, jota toimitettaisiin vain hänelle.

Tsaarin juoman pullotukseen liittyi kuitenkin erityispiirre. Hän halusi samppanjan läpinäkyvään, tasapohjaiseen pulloon. Virallinen syy läpinäkyvän pullon valintaan saattoi olla tsaarin halu ihastella juoman kuplia pullon läpi, mutta läpinäkyvä, tasapohjainen pullo oli myös turvallisempi, sillä siihen ei saanut kätkettyä pommia. Aleksanteri II oli uudistuksillaan saanut myös vihamiehiä, ja joutui lukuisien murhayritysten kohteeksi. Arvokas juoma pakattiin kristallilasista valmistettuun pulloon, mistä juoma sai nimekseen Cristal.

Cristal -samppanja syntyi vuonna 1876 ja sitä toimitettiin ainostaan Venäjän tsaarille, myynnissä sitä ei ollut. Cristal -samppanjaa pidetään ensimmäisenä premium-samppanjana, joka on kehitetty tarkoituksella harvinaiseksi ja erikoiseksi juomaksia. Valitettavasti Aleksanteri II ei päässyt itse nauttimaan omasta juomastaan pitkään. Tsaaria vastaan tehtiin kahdeksas attentaatti vuonna 1881, mikä onnistui ja Aleksanteri II:n kuoli pommi-iskusta saamiinsa vammoihin. Cristal -samppanja säilyi kuitenkin yksinomaan Venäjän hovin erikoisjuomana aina Venäjän vallankumoukseen asti.

Tsaarinvallan päätyttyä Cristalia myytiin ensikerran myös muille. Valmistajalla oli suuret varastot varattuna Venäjän vientiin, joten juoman tuotanto käynnistettiin uudelleen vasta 1940-luvulla. Nykyään Cristal on arvostettu ja haluttu luksusjuoma, jota valmistetaan vain parhaina satovuosina.