English breakfast eli englantilainen aamiainen on yksi tunnetuimpia ruokia. Moni osaa yhdistää tähän tunnettuun aamupalaan munat, pekonin ja paahtoleivän, mutta oikeaan englantilaiseen aamiaiseen sisältyy paljon muutakin. Vaikka nimen perusteella tämä kuuluisa ruoka on aamupala, saatetaan ruokaisa herkku nauttia myös lounaana tai jopa päivällisenä.

Tyypillinen ja perinteinen English breakfast sisältää englantilaista pekonia, munia, englantilaista makkaraa, uunissa kypsennettyjä papuja, paistettua tomaattia, paistettuja sieniä, verimakkaraa ja paahdettua ja paistettua leipää. Sisältö voi vaihdella hieman paikkakunnittain, ja voi sisältää muutakin possun lihaa, kuten kyljyksen. Joskus aamiaiseen liitetään myös röstiperunat, mutta perinteitä kunnioittavien brittien mielestä ne eivät siihen oikeasti kuulu.

Englantilainen pekoni poikkeaa amerikkalaisesta

Englantilainen pekoni poikkeaa amerikkalaisesta pekonista. Amerikkalainen pekoni tehdään rasvaisesta kylkipalasta, kun taas kanadalaisessa pekonissa ei ole rasvaa juuri lainkaan, sillä se leikataan fileestä ohuiksi siivuiksi. Englantilainen pekoni on kuin näiden kahden version yhdistelmä. Se valmistetaan fileestä ja kyljestä, ja on siten lihaisampi kuin amerikkalainen pekoni. Englantilainen pekoni leikataan tyypillisesti hieman paksummiksi siivuiksi kuin amerikkalainen pekoni.

English breakfast nautitaan lehden parissa

Englantilaiseen aamiaiseen liittyy yksi erityinen piirre. Perinteinen britti nauttii sen seuraksi tuoreita uutisia. Ei siis pidä loukkaantia, jos English breakfast -annostaan nauttiva britti on keskittynyt seuran sijasta lehden lukemiseen. Hän saattaa korkeintaan mainita mitä uutinen käsittelee, mutta muuten hän on omissa oloissaan lehden ja aamiaisen parissa.