Välillä elämässä tulee eteen luopumisen hetkiä. Silloin ajatukset ovat muualla kuin pukeutumisessa. Vaikka hautajaisissa harva kiinnittää huomiota muiden pukeutumiseen, voi etiketin mukaisella asuvalinnalla osoittaa kunnioituksensa sekä edesmennyttä että muistotilaisuutta kohtaan.

Tumma puku hautajaisissa

Hautajaispukeutuminen on onneksi hyvin helppo ratkaista, sillä miehellä paras asuvalinta on tumma puku. Hautajaisissa puvun väri on mielellään musta tai tummanharmaa. Asukokonaisuuteen kuuluvat valkoinen paita sekä tumma, mielellään yksivärinen solmio. Jos hautajaiset ovat talvella, käytetään tummaan päällystakkia, mustia hansikkaita ja valkoista kaulahuivia. Rannekello on mielellään hyvin hillitty pukukello ja koruja käytetään mahdollisimman vähän. Kullanvärisiä koruja kannattaa välttää. Jos käyttää kalvosinnappeja, kannattaa valita hopeiset tai tummat metallin sävyiset. Tarkoitus on pukeutua tyylikkään hillitysti.

Puku: musta tai tummanharmaa. Voi olla kolmiosainen liivipuku.

Paita: Valkoinen kauluspaita.

Solmio: Tumma tai musta. Mielellään yksivärinen.

Kengät: Mustat, ohutpohjaiset juhlakengät.

Sukat: Mustat sukat.

Kalvosinnapit: Kalvosinnapit ovat hillityt, värinä hopea tai tumma metalli.

Taskuliina: Valkoinen taskuliina.

Päällystakki: Tumma päällystakki (sateella tai talvella).

Käsineet: Takin kanssa mustat käsineet (talvella).

Kaulahuivi: Valkoinen kaulahuivi (talvella).

Kello: Pelkistetty juhlakello.

Surunauha: Vasemmassa hihassa voi käyttää mustaa surunauhaa.

 

Saketti hautajaisissa

Toinen mahdollinen asukokonaisuus miehellä on päiväjuhlapuku eli saketti. Sakettia saa käyttää tilaisuuksissa, jotka alkavat ennen klo 18.00. Etiketin puolesta sakettia saa käyttää hautajaisissa, mutta tässä kohdin suosittelemme käyttämään hyvin tarkkaa harkintaa. Jos useampi vainajan lähisuvusta tai esimerkiksi kaikki arkunkantajat käyttävät sakettia, on se silloin hyvä valinta. Jos vain yksi vieraista on pukeutunut sakettiin, aiheuttaa puku vain turhaa huomiota, mikä ei ole hautajaispukeutumisen tarkoitus. Hautajaisissa saketin kanssa käytetään mustaa liivia ja mustaa solmiota.

Takki: Musta takki.

Housut: Musta/harmaa-raidalliset housut.

Liivi: Musta liivi.

Paita: Valkoinen paita.

Solmio: Musta solmio.

Taskuliina: Jos takissa on rintatasku, on taskuliina valkoinen ja taiteltu suoraksi.

Kengät: Mustat, sileäpintaiset, oxford-malliset juhlakengät. Kengät tulee olla hyvin kiillotetut, mutta ei kiiltonahkaa.

Sukat: mustat sukat.

Käsineet: Mustat käsineet (talvella).

Päällystakki: Tumma tai musta päällystakki (sateella ja talvella).

Kaulahuivi: Valkoinen kaulahuivi (talvella).