Ranskassa hors d’oeuvre, Espanjassa tapas, Italiassa antipasto, Lähi-idässä Meze. Sisältö hieman vaihtelee maittain, mutta ajatus on sama. Ennen pääruokaa tarjotaa pieniä ja kevyitä suupaloja, jotka herättävät ruokahalun.

Laajimmassa merkityksessään hors d’oeuvre voi merkitä kaikkia ennen pääruokaa syötäviä alkuruokia, mutta tarkemman määrittelyn mukaan hors d’oeuvre tarkoitaa pieniä, sormin syötäviä alkupaloja, jotka voi syödä yhtenä suupalana. Pienet sormisyötävät voidaan tarjoilla jo heti kun vieraat saapuvat, ennen pöytiin istumista. Tai ne voivat olla ensimmäinen ruokalaji pitkän illallisen aluksi. Jos alkuruoan ja pääruoan väli uhkaa muodostua ajallisesti liian pitkäksi ruoan valmistumisesta johtuen, voi pieniä suupaloja tarjoilla myös ruokalajien välissä.

Tarjoillaan yleensä kylmänä

Yleensä sormisyötävät alkupalat ovat suolaisia ja tarjotaan kylminä. Näin alkupaloja voi olla tarjolla heti vieraiden saapuessa. Jos tarjotaan lämpimät alkupalat, odotetaan että kaikki ovat saapuneet.

Cocktail-tilaisuudessa, missä pienet sormisyötävät ovat ainoa tarjottava, voi olla sekä suolaisia että makeita suupaloja, tarjoiltuna joko buffet-tyylisesti noutopöydistä tai tarjoilijoiden kiertäessä tarjottimien kanssa vieraiden parissa.

Tyypillisiä Hors d’oeuvre -suupaloja ovat pienet leivät, suolaiset leivokset, koristellut kasvikset, pienet piirakat ja tuulihatut. Ei liian täyttäviä, vaan kevyitä ja pieniä, mielenkiintoisia makuelämyksiä tarjoavia suupaloja, jotka herättävät ruokahalun.