Ystävät ja sukulaiset on Suomessa tapana kutsua kahville. Jos kahvista ei halua luopua, mutta pelkkä perinteinen kahvittelu tuntuu tylsältä, voi uutta ohjelmaa kahvinystäville järjestää kahvimaistelun merkeissä.

Laadukkaita kahveja voi maistella kuten viinejä. Kahvin mausta voi erottaa aromeja ja ominaispiirteitä, sillä kahvin makuun vaikuttavat kasvuilmasto, maaperä ja käsittelytapa. Itse kasvualue antaa kahvipavulle juuri sille alueelle ominaisen vivahteen. Kahvin makuun vaikuttaa myös satovuosi. Kahvin kohdallakin voi siis puhua hyvistä ja huonoista kahvivuosista.

Arabica ja Robusto

Kaupallisia kahvilajikkeita on vain kaksi; arabica (Coffea Arabica) ja ja robusta (Coffea Canephora). Arabica on lähtöisin Etiopiasta, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Robustan kotiseutua on Kongo, mutta nykyisin sitä viljellään Afrikan lisäksi mm. Indonesiassa ja Vietnamissa. Kahvin maku voi muodostua eri alkuperämaiden kahvien yhdistelmästä tai kahvi voi sisältää vain yhden alkuperän kahvia. Arabica tuo tyypillisesti kahviin pehmeyttä, happamuutta ja tyylikkyyttä. Voimakas Robusta lisää täyteläisyyttä, rakennetta ja puhtaita kahvin aromeja.

Kahvimaisteluun kannattaakin valita kahveja eripuolilta maailmaa. Näin makuvivahteissa voi havaita selkeitä eroja. Päiväntasaajan alueella, sateisessa ilmastossa kasvaneessa kahvista voi löytää hedelmäisiä vivahteita. Etiopialaisessa kahvissa voivat nousta esiin kukkaiset ja hillomaiset aromit, kun taas klassinen indonesialainen maku on samettisen pehmeä ja villin aromaattinen.

Kahvinmaistelun viisi vaihetta

  1. Haista

Ensimmäiseksi tutustutaan kahvin tuoksuun. Aseta kätesi kahvikupin yläpuolelle, jolloin tuoksut eivät pääse sekoittumaan. Pidä kuppia lähellä nenää ja nuuhkaise. Kuvaile kahvin tuoksu kirjaamalla se muistiin. Jos saatavilla on kahvipapuja, voi kahvinmaistelun aloittaa tutustumalla kahvipavun tuoksuun.

2. Maista

Kahvin maistelussa kahvia saa hörppäistä suuhun. Ota lusikkaan pieni määrä kahvia, ja imaise se suuhusi niin että kahvi saa ilmaa. Näin kahvi leviää suuhusi ja erilaiset aromit pääsevät paremmin esiin. Varo kuitenkin ettei kahvi ole liian kuumaa.

3. Tunnustele

Pyörittele ja purskuttele kahvia suussasi. Tunnustele mikä kohta kielestäsi maistaa kahvin aromit. Kirjaa ylös onko maku mielestäsi suolainen, makea, hapan vai karvas. Voit myös listata mitä aromeja havaitset. Esimerkiksi hedelmä, kukka, mauste, suklaa, puu, pähkinä, kumi, tupakka…

4. Kirjaa

Kirjoita kahvista lyhyt yhteenveto. Mitä makuja ja makuvivahteita havaitsit eri vaiheissa. Mihin tilanteeseen kahvi mielestäsi sopisi, tai mikä jälkiruoka sopisi sen pariksi.

5. Vertaile

Kun kaikki maisteluun valitut kahvit on käyty läpi, seuraa hauskin vaihe, eli tulosten vertailu. Käykää kahvit yksi kerrallaan läpi ja vertailkaa tuloksia. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole, vaan tarkoitus on jakaa kokemuksia siitä mitä makuja havaitsi. Viimeiseksi voitte vielä laittaa kahvit järjestykseen; mikä sopii aamupalalle, mikä kahvitauolle, mikä taas juhlapöytään.