Sveitsiläinen kellovalmistaja Heuer esitteli vuonna 1969 Monaco -kellon, josta tuli välittömästi klassikko. Se poikkesi aikakautensa muista aikaraudoista modernin ulkonäön sekä edistyksellisen tekniikkansa ansiosta.

Heuer Monaco esiteltiin 3. maaliskuutta 1969 samanaikaisesti sekä New Yorkissa että Genevessä. Kello herätti huomiota, kuten valmistaja oli halunnutkin, mutta aluksi huomio ei ollut pelkästään positiivista; monet eivät pitäneet lainkaan kellon modernista tyylistä. Neliskulmainen kuori, vasemmalle puolelle siirretty vetonuppi, sininen kellotaulu sekä punaiset ja siniset viisarit olivat liikaa monelle kellointoilijalle. Jopa Heuerin toimitusjohtaja, Jack Heuer, piti kellon ilmettä turhan rohkeana, mutta samalla hän uskoi sen tuovan huomiota myös uutuuden teknisille yksityiskohdille.

Neliskulmaisia kelloja oli toki tehty aikaisemminkin, mutta ainoastaan pukukelloiksi. Neliskulmaista rakennetta ei ollut aikaisemmin saatu vesitiiviiksi. Heuer sai kuitenkin ratkaistua tekniset haasteet, ja Monaco oli ensimmäinen neliskulmainen vedenpitävä kello markkinoilla. Toinen tekninen uutuus löytyi kellon sisältä. Calibre 11 oli ensimmäinen automaattinen kronografi-koneisto, joka oli kehitetty kolmen sveitsiläinen kellovalmistajan (Heuer, Breitling, Hamilton) yhteistyönä kolmen vuoden aikana.

Motorsport-näkyvyys

Jack Heuer oli vakuuttunut, että moottoriurheilu sopi erinomaisesti kellojen markkinointiin. Hän halusi, että Heuerin valmistamat kellot liittyvät läheisesti moottoriurheilusta tuttuihin paikkoihin. Näin Monaco-kellokin sai nimensä ei varsinaisesti kuuluisan kaupungin, vaan sen F1-kilpailun ansiosta. Vuonna 1971 Monaco-kello sai näkyvyyttä myös valkokankaalla Steve McQueenin ranteessa Le Mans -elokuvassa. Tuolloin musta oli ajan väri, joten myös Monaco sai mustan viimeistelyn. Tämä musta erikoismalli tunnettaan nimellä Dark Lord, ja on nykyään keräilijöiden vaalima malli.

TAG Heuer Monaco

Alkuperäisen Heuer Monaco -kellon tarina päättyi 1970-luvulla. Vuonna 1985 Heuer -yrityksestä tuli nykyisin tunnettu TAG Heuer, ja vuonna 1998 Monaco pääsi myös kellomallina uudelleen parrasvaloihin, kun yritys julkisti uuden, mutta alkuperäisen kellon inspiroiman mallin.