Samppanja- tai kuohuviinipullon avaaminen on helppoa ja onnistuu tyylikkästi, kun muistaa pari perusohjetta. Käsittele pulloa hellävaraisesti, ja pyri välttämään hölskymistä. Lämpimässä kuohujuomassa on liikaa painetta, minkä johdosta pulloa ei saa avata lämpinänä tai heti kuljetuksen jälkeen.

Kuohuviinipullon avaaminen

 1. Laita pullo jäähtymään riittävän ajoissa. Jääkaapissa pullo jäähtyy tarjoilulämpötilaan 2-3 tunnissa. Jos tarvitset nopeamman ratkaisun, voit laittaa pullon jää/vesiseokseen. Jääkylmässä vedessä pullo jäähtyy noin 20 minuutissa. Jäähdytystä voi edelleen tehostaa laittaamala veteen suolaa. Suola laskee veden jäätymispistettä.
 2. Ota valmiiksi esille kuohuviinilasit sekä valkoinen pyyhe.
 3. Poista folio ja avaa rautalanka.
 4. Tartu vasemmalla kädellä korkkiin ja ota oikealla kiinni pullon pohjasta (tai päinvastoin jos olet vasenkätinen).
 5. Suuntaa pullo hieman yläviistoon, poispäin ihmisistä ja lasiesineistä.
 6. Pidä korkista kiinni ja käännä pulloa!
 7. Paina hieman korkkia vastaan. Korkin pitäisi tuntua siltä, että se tulee paineen voimasta itsestään ulos.
 8. Korkkia ei ole tarkoitus ampua paukahduksen kera, vaan pullosta pitäisi kuulua vain pieni sihahdus korkin jäädessä käteen. Jos pullon avaaminen jännittää, voit käyttää liinaa apuna korkin ympärillä niin saat korkista paremman otteen eikä korkki pääse lentämään hallitsemattomasti.
 9. Jos pullossa on liikaa painetta, saattaa juomaa pursuta ulos, joten kannattaa pitää kuohuviinilasit ja valkoinen liina lähellä.
 10. Pullosta riittää juomaa 6-8 lasiin. Kaada ensin kaikkiin laseihin vähän, ja täydennä vasta kun kuohu on laskenut.
 11. Kuohujuoma tarjoillaan välittömästi pullon avaamisen jälkeen. Väljähtyneenä kuohari tai samppanja ei maistu läheskään yhtä nautinnolliselta.