Läheisyys kuuluu olennaisena osana parisuhteeseen. Haluaa olla toisen vieressä, lähellä, tai välillä ihan kiinni. Myös sängyssä haluaa nauttia toisen läheisyydestä; Nukahtaa toisen kainaloon ja herätä vierestä. Kuulostaa täydelliseltä, mutta käytännössä yhdessä nukkuminen ei aina olekaan niin ongelmatonta.

Esimerkiksi erilainen työ/unirytmi, sängyssä pyöriminen tai kumppanin uniongelmat voivat häiritä myös omaa nukkumista. Vaikka kumppanin häiritsevät unitavat olisivat ajaneet sinut eri sänkyyn, tai jopa toiseen makuuhuoneeseen, ei peli ole vielä menetetty.

Yleisiä ongelmia, joita lähekkäin nukkumisessa voi kohdata:

Lämpötila

Ihminen nukkuu yleensä paremmin hieman viileässä. Jotkut taas haluavat, että makuuhuoneessa pitää olla lämmin. Jos lämpötilamieltymykset eroavat selvästi kumppanin kanssa, voi huoneen lämpötilan sijasta omaa lämpötilaa säädellä paksumman peiton avulla.

Nukkumaanmenoaika

Toiset ovat yökyöpeleitä, toiset aamuvirkkuja. Jos kumppani nukahtaa jo aikaisemmin, mutta haluatte mennä yhdessä sänkyyn, voit kehitellä itsellesi jotain tekemistä. Esimerkiksi laadukkailla kuulokkeilla voit kuunnella musiikkia tai radiota, tai voit lukea kirjaa, jos yövalo ei häiritse toisen unta.

Herätysaika

Työrytmi voi vaihdella, varsinkin jos toinen on vuorotyössä. Jotta aikaisemmin heräävä ei häiritse nukkuvaa, kannattaa makuuhuoneen valo jättää sytyttämättä ja hiipiä pimeässä käytävään asti. Myös vaatteet voi valita jo illalla valmiiksi, jotta makuuhuoneessa ei tarvitse turhaan metelöidä. Herätyskelloa ei kannata torkuttaa ainakaan monta kertaa, sillä jokainen herätys häiritsee toisen unta. Voitte myös valita sellaisen herätyskellon, joka vain värisee tyynyn alla.

Sänkyaktiivisuus

Jokainen liikkuu hieman unissaan, mutta naiset ovat herkempiä heräämään kumppanin pyöriessä yöllä sängyssä. Jos toinen on kovin aktiivinen, kannattaa hankkia ainakin omat peitot ja mahdollisesti erillisillä patjoilla varustettu parisänky. Lisäksi leveämpi sänky voi auttaa nukkumaan rauhassa, kun molemmilla on tarpeeksi tilaa pyöriä.

Kuorsaaminen

Kuorsaus on yleensä miehinen ongelma, mutta voi toki koskea naisiakin. Ja naiset siitä joutuvat useammin kärsimään, silla kuorsaaja itse ei yleensä edes huomaa omaa ääntelyään. Kuorsaamiseen voivat vaikuttaa ylipaino, tupakointi ja alkoholin käyttö. Kuorsaus voi johtua myös huonosta tyynystä tai patjasta, tai vain nukkumisasennosta. Vaikka selällään onkin yleensä hyvä nukkua, niin moni saattaa kuorsata tässä asennossa. Asia kannattaa ottaa puheeksi, sillä itse ei omasta kuorsaamisestaan todennäköisesti tiedä mitään.

Kainalopaikka

Jos pariskunnan toinen osapuoli haluaa nukkua kainalossa, mutta toinen omaa tilaa sängyssä pyörimiseen, kannattaa tehdä kompromissi. Ennen nukahtamista voi viettää aikaa toisen kainalossa, mutta nukkuessa saa pitää hieman väliä.

Sininen valo

Vaikka kännykästä on kiva vielä tarkistaa viestit ennen nukkumaanmenoa, kannattaa puhelimet ja tabletit jättää yöksi makuuhuoneen ulkopuolelle. Myös telkkarin katselu sängystä on kivaa, mutta uni voi olla parempaa, jos telkkaria ei makuuhuoneesta löydy. Kun telkkarin katselua ei harrasta makuuhuoneessa, ei oma nukahtaminen siirry myöhemmäksi eikä kumppaninkaan uni häiriinny telkkarin johdosta.

Sänkyseuralaiset

Joskus sänkyyn saattaa ilmestyä ylimääräisiä vieraita, kuten lapsia tai lemmikkejä. Vaikka sopu tilaa antaa, kannattaa nukkumisen kannalta sopia selvät säännöt ketkä kaikki nukkuvat samassa sängyssä ja millä ehdoilla. Vierailut ovat toki sallittu, mutta myös omasta riittävästä levosta pitää muistaa huolehtia.

Hyviä unia!