Kutsukortista voi ilmetä ajan ja paikan lisäksi myös pukukoodi. Se kertoo miten vieraiden toivotaan pukeutuvan juhliin. Virallisissa tilaisuuksissa pukukoodi on usein määräävä, rennommilla kutsuilla vain suuntaa antava vihje. Näin vieraat voivat helpommin välttää yli- ja alipukeutumisongelmat.

Pukukoodi miehen mukaan

Pukukoodi ilmoitetaan yleensä miehen asun mukaan. Englanninkielisessä kutsussa pukukoodi eli dress code saattaa olla ilmaistuna neliportaisella asteikolla; Formal, Semi-Formal, Informal tai Casual. Formal on virallisin ja silloin mies pukeutuu yleensä frakkiin, kun taas Casual merkitsee siistiä arkipukeutumista. Asuvalintaan vaikuttaa myös kellonaika. Päivällä, ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa miehen asuna on joko tumma puku tai saketti. Klo 18 jälkeen mies voi pukeutua tummaan pukuun, smokkiin tai frakkiin.

Pukukoodi voi olla myös ilmaistuna tarkemmin; kuten white tie tai black tie. Tämä on hyvin selkeä tapa ilmaista, että miehen odotetaan pukeutuvan frakkiin tai smokkiin. Virallisissa tilaisuuksissa pukukoodi on yleensä selkeästi tulkittavissa, mutta mitä rennompi tilaisuus, sitä epämääräisemmältä pukukoodi saattaa kuulosta. Jos kutsukortissa lukee ”creative black tie” tai ”business casual” saattaa pukukoodi aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin selkeyttää asuvalintaa.

Jos kutsukortissa on kovin erikoiselta kuulostavan termi, on kutsujan ehkä hyvä samalla kertoa vierailla, mitä termillä tarkoitetaan. Jos pukukoodi on vaikeasti tulkittavissa, huolehtikaa ainakin siitä että pariskuntana pukeudutte yhdenmukaisesti. Ja ehkä pieni ylipukeutuminen on turvallisempi ratkaisu kuin alipukeutuminen.

Yleisimmät pukukoodit:

Formal / White Tie / Full Dress / Frakki / Juhlapuku

Virallisissa tilaisuuksissa miehen hienoin juhlapuku on frakki. Naisella vastaavasti täyspitkä juhlapuku. Frakkia käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Poikkeuksena ovat tanssiaiset, tai akateemiset tai diplomaattiset tilaisuudet, joissa frakkia voidaan käyttää jo päivällä.

Black Tie / Smokki / Iltapuku

Iltajuhla, jossa miehen asuna smokki. Naisella yksi- tai kaksiosainen iltapuku tai tyylikäs cocktailmekko. Virallisissa tilaisuuksissa yksiosainen iltapuku on varmin vaihtoehto.

Black Tie Optional

Asuna voi olla tumma puku, mutta fiksut pukeutuvat smokkiin.

Creative Black Tie

Asuna on smokki, mutta sitä saa piristää etiketistä poikkeavalla asuvalinnalla. Smokin kanssa voi valita esim. mustan paidan tai punaisen solmukkeen.

Cocktail

Cocktail asu tarkoittaa tyylikästä mutta rentoa pukeutumista. Miehellä tumma puku, mutta ei smokki. Naisella cocktailmekko.

Festive

Festive-termiä käytetään pääasiassa juhlapyhien aikaan. Tällä tarkoitetaan juhlapukeutumista, jota voi piristää teemaan sopivalla asusteella, kuten jouluun sopivalla solmiolla.

Business

Miehellä puku on varma valinta. Ei kuitenkaan juhlapuku vaan siisti työpuku.

Business Formal

Business Formal –pukeutumiseen sopii tumma puku ja solmio.

Business Casual

Business Casual on hieman rennompi työpukeutuminen, mutta ei silti arkipukeutumista. Pukua voi käyttää mutta ei solmiota. Business Casual –pukeutumista voi edustaa esim. puku ja kauluspaita ilman solmiota, pikkutakki ja siistit puuvillahousut. Tilaisuudesta riippuen myös siistit farkut ovat mahdollinen kauluspaidan tai pikkutakin kanssa.

Casual

Casual on kaikista hankalin ilmaus. Tarkoitus on pukeutua rennosti, mutta ei kuitenkaan epäsiististi. Puku on liikaa, mutta esimerkiksi pikeepaita, puuvillahousut tai siistit farkut sopivat hyvin. Kesällä myös siistit kaupunkishortsit ulkoilmatapahtumassa.

Smart Casual

Smart Casual korostaa että pukeudutaan hieman siistimmin kuin arkena. Pukeudutaan siis juhliin, mutta jotain rennompaa kuin puku. Sopiva yhdistelmä juhla- ja arkipukeutumista olisi täydellinen yhdistelmä. Esimerkiksi pikkutakki, kauluspaita, pikeepaita, puuvillahousut ja siistit farkut sopivat hyvin.