Hienoissa juhlissa on tapana tarjota useampi ruokalaji. Yleensä kolme ruokalajia (alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka) riittää, mutta mitä jos haluaisi pitää vieraat juhlapöydässä vielä paljon pidempään. Jos tarjoaa neljä, viisi, kuusi, seitsemän, tai jopa kaksitoista ruokalajia. Mitä nämä ruokalajit voisivat sisältää, jotta vieraiden ruokahalu säilyy yllä.

Ensin aloitetaan kevyesti, vain makuhermoja kutitellen. Sitten syödään lämmin keitto, raikas salaatti ja kala-annas. Jos pääruokana on lihaa, ensimmäisenä pääruokana tarjotaan valkoista lihaa (kana, ankka, kalkkuna) tai toisena punaista lihaa (härkä, nauta, lammas, riista). Pääruokien välissä on tarkoitus puhdistaa makuhermot lasillisella kuohuviiniä tai raikkaala sorbetilla. Pääruokien jälkeen maistellaan juustoja, sitten makea jälkiruoka sekä tee/kahvi ja viimeisenä vielä raikkaita hedelmiä, marjoja tai kevyitä leivonnaisia. Huomioi että mitä useampi ruokalaji, sitä pienempiä tulee annosten olla.

Ruokalajien järjestys

  1. Hors d’oeuvres eli pienet suupalat. Voidaan tarjoilla jo vieraiden saapuessa.
  2. Amuse-bouche eli näyttävä, pieni alkupala.
  3. Keitto. Pitkällä illallisella on hyvä aloittaa kevyellä kasviskeitolla.
  4. Alkuruoka. Lihaleikkeleitä ja kauden kasviksia.
  5. Salaatti. Raikas salaatti voidaan tarjoilla myös pääruoan jälkeen.
  6. Kalaa. Aromikas proteiiniannos ennen pääruokaa.
  7. Pääruoka. Liharuokana yleensä valkoista lihaa eli kanaa, ankkaa tai kalkkunaa.
  8. Pääruokien välissä voidaan tarjoilla kuohuviiniä, sorbettia tai vaikka vaikka sitruunalla maustettua vettä. Tarkoitus raikastaa makuhermot ruokalajien välissä.
  9. Toinen pääruoka. Liharuokana voi olla härkää, lammasta tai riistaa.
  10. Juustolautanen. Voimakkaita juustoja sekä keksejä.
  11. Jälkiruoka. Makea jälkiruoka tarjoillaan jälkiruokaviinin tai kahvin/teen kanssa.
  12. Hedelmiä, marjoja tai pieniä leivonnaisia ja keksejä.

Aloita menun suunnittelu näiden esimerkkien avulla:

Kolmen ruokalajin illallinen

  • Alkuruoka tai salaatti
  • Pääruoka
  • Jälkiruoka

Neljän ruokalajin illallinen

  • Kylmät alkupalat
  • Salaatti
  • Pääruoka
  • Jälkiruoka

Viiden ruokalajin illallinen

  • Kylmät alkupalat
  • Salaatti
  • Pääruoka
  • Juustolautanen
  • Jälkiruoka

Kuuden ruokalajin illallinen

  • Kylmät alkupalat
  • Lämmin alkuruoka tai keitto
  • Salaatti
  • Pääruoka
  • Juustoja
  • Jälkiruoka

Seitsemän ruokalajin illallinen

  • Kylmät alkupalat
  • Lämmin alkuruoka tai keitto
  • Salaatti
  • Kalaa
  • Pääruoka
  • Juustoja
  • Jälkiruoka