Usein sanotaan, että ihmisten kohdatessa ensimmäistä kertaa, mielikuva toisesta henkilöstä muodostuu 90 sekunnissa. Tuo puolitoistaminuuttinen on siis käytettävä tehokkaasti hyödyksi. Tutkimusten mukaan kehonkieli on tärkein tekijä mielikuvaa muodostettaessa, puheääni toiseksi tärkein, ja varsinaiset sanat ovat vasta kolmannella sijalla. Siis se miten ja millä tavalla sanot on tärkeämpää kuin mitä sanot.

Kehonkielellä on siis suuri merkitys, jos haluaa tehdä hyvän vaikutuksen. Vaan miten sellainen saavutetaan, jos se ei tule täysin luonnostaan? Treffimaailman tietokirjailija Marni Kinrys on listannut tekijöitä, joiden avulla kehonkieleen saa itsevarmuutta. Nämä vinkit ovat syntyneet treffailijoiden tarpeisiin, mutta sama itsevarmuus, joka puree treffimaailmassa, toimii myös työelämässä ja muissa elämän tilanteissa yhtä hyvin.

1. Seiso suorana

Tapaamista ei kannata jännittää. Lähesty rennosti ja arkailematta. Lähesty uutta ihmistä yhtä rennosti kuin tapaisit vanhan ystäväsi. Älä seiso länässä. Seiso suorana, pidä pää ylhäällä niin että kaula näkyy hieman ja vedä olkapäitä taaksepäin. Tästy syntyy itsevarma asento.

2. Lähesty hieman sivusta

Paras tapa lähestyä on hieman sivusta. Anna toisen ihmisen nähdä sinut, joten takaapäin ei kannata lähestyä. Suoraan edestäpäin tuleva ihminen voi vaikuttaa uhkaavalta, joten paras jos pystyt lähestymään hieman sivusta.

3. Lämmin ja ystävällinen ilme

Katso silmiin ja hymyile. Hymy paljastaa ettet ole uhkaava, vaan avoin ja hauska. Tee vaikutus positiivisuudellasi.

4. Pidä kädet näkyvillä

Jos kädet ovat piilossa, ihmisen alitajunta voi pitää toista uhkaavana. Lähesty siis avoimesti ja pidä kädet näkyvillä, mutta luonnollisesti. Käsien ylimääräinen esittely ei ole tarpeen.

5. Rentoudu

Kun olet päässyt toisen ihmisen luokse ja olette tervehtineet, jatka keskustelua rennosti. Älä yritä tehdä vaikutusta tai ajattele että sinun pitää onnistua. Mitä vähemmän otat paineita keskustelun etenemisestä, sitä paremman vaikutuksen teet. Luonnollinen keskustelu jännittävässä tilanteessa vaatii yleensä hieman harjoitusta, ja useamman epäonnistumisen ennen kuin se sujuu luonnostaan.

6. Seiso vierellä tai sivuttain

Kun keskustelet toisen ihmisen kanssa, on parempi seistä hänen vierellä tai ainakin hieman sivuttain kuin suoraan toisen edessä. Näin havaitsette samat asiat ympärillänne ja voitte luoda keskustelua myös niiden pohjalta.

7. Eleiden peilaaminen

Kun kaksi ihmistä tulee hyvin juttuun keskenään, he helposti peilaavat toistensa kehonkieltä. Kun tiedostat tämän, voit käyttää sitä myös hyödyksesi. Esimerkiksi samanlainen hengitysrytmi, kehon asento, eleet, ilmeet ja puheen jaksotus, voivat tuoda sinut lähemmäksi toista ihmistä. Tämän kanssa pitää kuitenkin olla hyvin varovainen. Ellei peilaaminen vaikuta täysin luonnolliselta, annat itsestäsi todella epäilyttävän mielikuvan…

8. Jos lähestyt ryhmää

Jos lähestyt ryhmää, keskustele koko ryhmän kanssa, älä ainoastaan sen ihmisen kanssa kehen sinun on tarkoitus tutustua paremmin. Muuten annat itsestäsi töykeän ja välinpitämättömän kuvan.

Tässä kahdeksan vinkkiä, joiden avulla saat itsevarmuutta kehonkieleen ja käytökseen. Näitä voi ja kannattaa harjoitella. Äläkä pidä niitä pelkkänä roolina, jonka otat välillä käyttöön, vaan ylläpidä taitoja päivittäin, kaikissa tilanteissa. Näin itsevarma kehonkieli alkaa tulla luonnostaan, ilman yrittämistä. Ja se takaa parhaan lopputuloksen.