Miehen on hyvä osata ainakin kolme perussolmua; kengännauhat, solmio ja solmuke. Näistä kolmesta solmuke eli rusetti on selvästi se vähiten vaadittu taito, mutta tilanteen tullessa eteen on tämäkin pientä sorminäppäryyttä vaatia toimenpide hyvä osata.

Solmuke on pakollinen varuste frakin ja smokin kanssa, mutta sen käyttöä ei tarvitse rajoittaa niihin. Solmuketta voi käyttää puvun kanssa, irtotakin kanssa, rennosti liivin kanssa ilman takkia, tai kesäjuhlissa pelkän lyhythihaisen paidan kanssa. Tai mikset ilahduttaisi puolisoa kotona ja solmisi kaulaan pelkän solmukkeen…eikä mitään muuta.

Yksivärinen solmuke näyttää hyvin viralliselta ja juhlavalta, mutta rennomman ilmeen saa valitsemalla värillisen tai kuvioidun solmukkeen. Solmukkeita saa valmiiksi solmittuina, mutta itse solmitulla rusetilla on pari etua. Ensinnäkin solmukkeen ei tarvitse näyttää täydelliseltä. Se saa olla itsesolmitun näköinen. Tässä kohtaa juhlapukeutumisen viimeistelyssä saa olla hieman persoonallista ilmettä. Toisekseen itse solmittu solmuke näyttää todella hyvältä kun sen saa juhlien jälkeen avata kaulalle roikkumaan.

Näin Solmit Solmukkeen

solmukesolmu ohje

Solmukesolmu syntyy kohtullisen helposti. Kannattaa kuitenkin harjoitella jo ennen juhlapäivää valmiiksi.

  1. Laita solmuke kaulalle roikkumaan niin, että oikea puoli (O) on alempana kuin vasen (V).
  2. Vie oikea puoli (O) vasemman (V) yli.
  3. Pyöräytä sitten solmukkeen pidempi puoli (O) sisäkautta ympäri.
  4. Nosta solmukkeen toinen pää (V) poikittain kaulalle niin että se on jo oikeassa paikassa.
  5. Tuo oikea pää (O) solmukkeen (V) yli.
  6. Ota toisella kädellä solmukkeen (V) reunoista kiinni ja vedä kevyesti eteenpäin
  7. Nyt saat vietyä toisen pään (O) solmukkeen taakse muodostuneesta lenkistä.
  8. Vedä kevyesti solmukeen taitetuista päistä, jotta saat solmukkeen kiristettyä.
  9. Säädä solmuke tasapainoon keskellä kaulaa. Solmukkeen pituutta pystyy yleensä säätämään. Säädä pituutta sopivaksi, jos solmuke kiristää tai jää liian löysäksi.

(solmiomallin kuva ties.com)