Miehille on tarjolla laaja valikoima erilaisia tuoksuja tehostamaan miehistä vetovoimaa. Tuotteissa on kuitenkin eroja, niin tuoksun aromin kuin myös voimakkuuden suhteen. Jotta oman tuoksun löytyminen muuttuu hieman helpommaksi, tässä tiivistetty opas tuoksujen maailmaan.

Tuoksutyypit

Miesten tuoksuissa lukee lukee usein Eau de Cologne, Eau de Toilette tai Eau de Parfum. Nämä termit viittaavat tuoksuöljyn määrään. Se vaikuttaa paitsi tuoksun voimakkuuteen, myös kestoon. Tuoksun kestoon voi vaikuttaa myös ihotyyppi. Kuiva ihotyyppi haihduttaa tuoksun nopeammin, kun taas rasvoittuva iho säilyttää tuoksyn pidempään. Ihotyyppiään ei voi muuttaa, mutta sen voi huomioida tuoksua valitessa.

Aftershave

Aftershave löytyy yleensä jokaisen miehen kylpyhuoneen peilikaapista. Aftershave tuoksuu kun sitä levittää kasvoille, mutta tuoksu häviää nopeasti. Aftershave sisältää nimittäin hyvin vähän tuoksuöljyä ja enemmän alkoholia kuin muut miesten tuoksut, joten se haihtuu nopeasti.

Aftershave on kuitenkin ehdottomasti tarpeen, sillä se kosteuttaa ja hoitaa ihoa parranajon jälkeen, mutta sen lisäksi voi käyttää muuta tuoksua. Aftershave laitetaan parranajon alueille eli leukaan, poskiin ja kaulalle, kun taas muita tuoksuja voi laittaa niskaan ja yläkroppaan. Ja kun valitsee aftershaven ja tuoksun samasta tuotesarjasta, tukevat tuotteiden aromit toisiaan.

Eau de Cologne

Eau de Cologne on miedoin varsinaisista tuoksuista. Se sisältää yleensä n. 2-5 % tuoksuöljyä. Eau de Cologne on usein sporttisen raikas valinta, joka sopii kesäpäiviin ja esimerkiksi treenin jälkeen käytettäväksi. Eau de Cologne haihtuu melko nopeasti, joten sitä voi lisätä useamman kerran päivän aikana.

Eau de Toilette

Eau de Toilette (EdT) on suosituin valinta niin naisten kuin miesten tuoksuna. Se tuoksuu iholla noin 3-4 tuntia, riippuen hieman tuoksuöljyn määrästä.

Eau de Parfum

Eau de Parfum (EdP) on voimakas ja pitkäkestoinen tuoksu. Se sisältää usein 10-20 % tuoksuöljyä. Eau de Parfum sopii hyvin iltakäyttöön, mutta voidaan käyttää myös aamulla, jos pitää varmistaa että mies on miellyttävän tuoksuinen koko päivän.

Parfum (Perfume)

Parfum, tai joskus kirjoitettuna Pure Parfum tai Perfume, on voimakkain hajuvesi. Sitä käytetään hyvin pieninä annoksina, sillä tuoksu on voimakas. Parfum -tuotteet ovat pääsääntöisesti valmistettu naisille. Miehille voimakkain tuoksu on yleensä Eau de Parfum.

Tuoksuperhe

EdT tai EdP kertoo tuoksun voimakkuudesta, mutta ei aromista. Myös miesten tuotteista löytyy niin kevyen raikkaita kuin voimakkaan teräviä aromeja. Itselle miellyttävin tuoksu ei selviä kuin haistelemalla ja kokeilemalla. Tässä tyypillisiä miesten tuoksujen aromeja:

Tobacco

Kukkien, lehtien ja puiden yhdistelmillä saadaan aikaan pehmeän savuisia aromeja. Tuoksussa voi erottua myös haivahdus nahkaa tai pippuria.

Citrus

Hedelmäiset tuoksut ovat voimakkaita ja raikkaita. Tuoksun voimakkain aromi voi olla appelsiini, sitruuna, greippi tai mandariini.

Fruity

Hedelmäisissä tuoksuissa korostuvat hedelmät, kuten luumu, omena ja päärynä, tai marjat, kuten mustaherukka, vadelma ja kirsikka. Miesten tuoksuissa niiden vastapainona on usein miehekkäitä aromeja, kuten santelipuu, seetri tai myski.

Herbal

Yrttiset tuoksut ovat puhtaita ja lämpimiä. Niissä erottuvat laventeli, salvia, minttu, seetri tai tonkapapu.

Green

Vihreissä tuoksuissa voi erottua tuore heinä tai tee. Sen vastapainona tuoksua täydentää yleensä voimakkaampi miehinen aromi, kuten myski.

Woody

Santelipuu, seetri ja patsuli muodostavat kuivia ja lämpimiä tuoksuja. Näiden metsäisten tuoksujen parina voi olla mausteinen elementti, kuten kardemumma.