Liivipuku eli kolmiosainen puku muodostuu nimensä mukaisesti kolmesta osasta; takki, housut ja livii. Liivipuku on selvästi harvinaisempi kuin kaksiosainen puku, mikä on harmi, sillä liivipuku on yllättävän monikäyttöinen. Monella miehellä saattaa olla mielikuva, että kolmiosainen liivipuku on epämukava, vanhanaikainen tai liian muodollinen. Käytännössä liivipuku on yhtä toimiva, joskus jopa selvästi parempi asuvalinta kuin kaksiosainen puku.

Ensimmäiseksi yksivärinen liivipuku

Jos hankit valmiin liivipuvun, ovat takki, housut ja liivi yleensä samaa kangasta. Värinä on yleensä musta, harmaa tai tummansininen. Harmaassa puvussa voi olla ruutukuviointi ja mustaan sopii liituraita, mutta paras valinta ensimmäiseksi liivipuvuksi on yksivärinen musta tai harmaa puku. Se tarjoaa eniten mahdollisuuksia muokata asukokonaisuutta eriväristen paitojen ja solmioiden avulla.

Liivin ei ole pakko olla samaa kangasta kuin itse puku. Voit yhdistää yksiväriseen pukuun liivin, jonka väri tai kuviointi poikkeaa puvun värityksestä. Näin asukokonaisuuteen saa rennompaa tai juhlavampaa ilmettä.

Liivin pituus on tarkoitus yltää vyötärön korkeudelle, mutta ei paljon sen yli. Pituus on sopiva kun housujen vyötärö juuri peittyy. Liivipuvun kanssa saa käyttää vyötä, mutta jos vyössä on isokokoinen solki, saattaa se nostaa liivin alareunan ikävästi koholle. Jos näin käy, kannattaa valita olkaimet. Muista, että liivin alin nappi on tarkoitus jättää auki parhaan istuvuuden saavuttamiseksi.

Milloin liivipukua voi käyttää?

Voit käyttää liivipukua kaikissa tilanteissa, missä normaalisti käyttäisit kaksiosaista pukua. Liivipuku sopii erinomaisesti illalliselle, juhliin, tai töihin. Muodollisissa juhlissa yksivärinen liivipuku on todella tyylikäs valinta, kun taas rennommissa juhlissa liivin voi vaihtaa värikkäämpään. Työkäytössä turvallisinta on pitäytyä yksivärisessä liivipuvussa. Toisaalta kevyesti kuvioitu puku luo itsevarman ja rennon mielikuvan.

Koska liivipuvussa on yksi vaatekerros enemmän, voi se kesähelteillä olla kuumempi kuin kaksiosainen puku. Jos liiviä haluaa käyttää kesällä, kannattaa valita mahdollisimman ohut liivi.

Miten näyttää nuorekkaalta liivipuvussa?

Vaikka mielikuva olisi jäykkä ja muodollinen, on liivipuku kaikkea muuta. Se voi näyttää todella viralliselta asukokonaisuudelta, mutta värikkäällä paidalla ja solmiolla liivipuku saa rennomman ilmeen. Ja kun olet ihastunut yksiväriseen pukuusi, voit hankkia seuraavaksi kuvioidusta kankaasta valmistetun liivipuvun.

Liivipuvun kanssa solmio on paras valinta. Solmukkeen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä väärä valinta pilaa helposti kokonaisuuden. Liivipukua ei kannata ikinä käyttää ilman solmiota rennosti paidan ylin nappi auki, ellet tiedä hyvin tarkkaan mitä olet tekemässä. Nuorekkaan ja rennon vaikutelman sijasta saatat näyttää vain epäsiistiltä.

Miksi valita liivipuku?

Liivipuku näyttää tyylikkäältä missä tahansa tilanteessa, mutta pääsee erityisesti edukseen silloin kun takin napin avaa, tai takin ottaa kokonaan pois. Liivi pitää solmion suorassa ja paikallaan, ja jos paita ei istu aivan täydellisesti, pysyy se silti siististi piilossa liivin alla eikä muodosta pussia vyötärölle.

Ja kun juhlien jatkoilla miehet riisuvat takkejaan, niin tyylikkäin herrasmies on liivipuvun valinnut, sillä hänen asunsa näyttää edelleen täydelliseltä, samalla kun muiden miesten valtoimenaan heiluvat solmiot ja ryppyiset paidat näyttävät jo kaipaavan pesua ja silitystä.