Tumma puku on miehen peruspuku ja yleisin juhla-asu. Jokainen mies tarvitsee siis vähintään yhden laadukkaan tumman puvun. Tummaa pukua voi käyttää aina kun pitää pukeutua siistimmin; kutsuilla, illallisella, avajaisissa, vierailuilla, teatterissa, häissä tai hautajaisissa. Juhla-asuna tumma puku on helppo valinta, sillä se sopii lähes kaikkiin tilaisuuksiin, ellei kutsussa ole toisin mainittu. Tumma puku sopii hyvin myös arki- ja työpukeutumiseen, jolloin puvun kanssa voi käyttää erivärisiä paitoja ja solmioita. Tässä artikkelissa keskitytään siihen, miten etiketin mukaisesti pukeudutaan tummaan pukuun juhlissa ja virallisissa tilaisuuksissa.

Vaikka etiketti määrää tiettyjä yksityiskohtia, tarjoaa tumma puku silti yllättävän paljon valinnanvaraa; Puku voi olla mallilltaan yksi- tai kaksirivinen, kaksi- tai kolmiosainen, ja värivaihtoehtojakin löytyy tummansinistä, tummanharmaata ja mustaa.

Tumma puku:

Takki: Yksi- tai kaksirivinen takki. Väriltään musta, tummanharmaa tai tummansininen.

Housut: Samaa kangasta kuin takki.

Liivi: Jos käytetään liiviä, se on samaa kangasta kuin takki. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää liiviä, joka väriltään sointuu puvun väriin. Yksivärinen liivipuku on kuitenkin turvallisin valinta virallisissa tilaisuuksissa.

Paita: Valkoinen kauluspaita. Käännettävä kaksinkertainen kaulus. Kalvosinnapit.

Solmio: Solmion tulee olla sekä väriltään että kuvioltaan hillitty. Mielellään harmaa tai sininen.

Kengät: Mustat, ohutpohjaiset juhlakengät.

Sukat: Tummat sukat. Sävy puvun mukaan. Hautajaisissa mustat.

Kalvosinnapit: Kalvosinnapit ovat hillityt, yleensä värinä kulta, hopea, tumma metailli tai helmiäinen. Jos paidassa on koristenapit, valitse samanväriset kalvosinnapit.

Taskuliina: Valkoinen taskuliina.

Hattu: Jos haluaa käyttää hattua, on se tumma huopahattu. Lue kuitenkin ensin hattuetiketti.

Päällystakki: Talvella voidaan käyttää tummaa tai harmaata päällystakkia.

Käsineet: Takin kanssa harmaat käsineet. Hautajaisissa mustat.

Kaulahuivi: Jos käytetään kaulahuivia, se on harmaa tai tumma. Voi olla hillitysti kuvioitu. Valkoista kaulahuivia käytetään tumman puvun kanssa vain hautajaisissa.

Kello: Jos käytetään rannekelloa, on se malliltaan ohut ja pelkistetty juhlakello.

Kunniamerkit: Tumman puvun kanssa voidaan käyttää kunniamerkkejä.