Laadukas juoma ansaitsee arvonsa mukaisen säilytyksen. Pernod Ricard on listannut tärkeimmät vinkit viinin oikeaan säilytykseen

Säilytä viinipullo vaakatasossa

Viinipullon säilytyksessä tärkein asia on pitää pullo vaaka-asennossa. Näin pullon korkki pysyy kosteana ja eristää pullon arvokkaan sisällön ulkoilman haitalliselta vaikutukselta. Jos viiniä säilyttää pidempään, pitäisi huomioida myös säilytyslämpötila, ilmankosteus, valo ja haju.

Viini viihtyy viileässä

Jos viinin kehittyminen on säilytyksen pääasia, voi lämpötila olla jopa 20 astetta. Kovin kauaa ei viiniä kannata kuitenkaan tässä lämpötilassa säilyttää. Vuosikymmeniä varastoitavien viinien säilytyslämpötila ei saisi koskaan nousta yli 15 asteen. Viini kestää kohtuullisen hyvin kylmyyttä, mutta pakkasessa viinipullo voi räjähtää.

Tasainen lämpötila

Lämpötilan vaihtelut vaikuttavat viinin kehitykseen ja säilymiseen. Nopeat vaihtelut aiheuttavat viinipulloissa “hengittämistä”, joka saattaa aiheuttaa hapen pääsyn pulloon. Kostea pullo ei ole ainoastaan esteettinen pulma, vaan saattaa kertoa mahdollisista varastointiongelmista.

Oikea ilmankosteus

Ilmankosteuden tulisi olla 75 ja 85 prosentin välillä. Jos ilma on liian kuivaa, korkit kuivuvat ja huokoistuvat, jolloin ne eivät enää estä haitallisen hapen pääsyä pulloon. Liian suuri kosteus voi taas aiheuttaa hometta korkin pinnassa. Niin kauan kun viiniä ei valu tulpan ja pullonkaulan välistä, homesieni ei vaikuta vahingollisesti viiniin.

Pidä pimeässä

Jos viiniä säilytetään erittäin valoisassa tilassa, ultraviolettivalo saattaa heikentää viinin makua, väriä ja hajua jopa parissa viikossa. Värilliset pullot vähentävät valon vaikutusta hieman, mutta päivänvaloa ei suositella pääsevän viinivarastoon jatkuvasti. Keinovaloakin tulisi käyttää vain tarpeen vaatiessa, ja jos mahdollista, loistelamppujen käyttöä tulisi välttää.

Hajut voivat tarttua

Vaikka korkki suojaa pulloa, voi hajuja silti tarttua viiniin. Viini tuoksuun ja makuun vaikuttavat eritoten maalien, tiivisteaineiden liuotusaineet, siivous- ja pesuaineiden sisältämät hajusteet, eteeriset öljyt sekä kloori. Näiden aineiden sälyttämistä samassa tilassa viinien kanssa on siis hyvä välttää.