Makkara kuuluu monen maan perinneherkkuihin. Eri mailla ja alueilla on omat erityiset versionsa tuosta perinteisestä ruoasta. Varsinkin Keski- ja Etelä-Euroopassa saattaa törmätä mitä erikoisempiin herkkuihin, joita kannatta ehdottomasti maistella, sillä kaikki makkarat eivät ole läheskään samanalaisia.

Listasimme yleisimmät eurooppalaiset makkarat ja niiden tuntomerkit:

Andouille (Ranska)

Ranskassa perinteinen andouille valmistetaan sisäelimistä ja on voimakkaasti maustettu. Amerikassa andouille-makkara sisältää possua, valkosipulia, pippua ja muita mausteita. Savustettu andouille nautitaan sellaisenaan tai sämpylän kera.

Bangers (Iso-Britannia)

Bangers on brittiläinen nimitys makkaralla. Valmistustapa vaihtelee alueittain. Nimi on ilmeisesti peräisin makkaran kuoren poksahduksesta sitä paistaessa. Brittiläinen ruoka Bangers and Mash sisältää makkaroita ja perunamuusia.

Bologna (Italia)

Bologna on italialainen leikkelemakkara, joka valmistetaan hienoksi jauhetusta possun- ja naudanlihasta. Makkara voi sisältää pieniä paloja rasvaa. Makkara on maustettu miedosti ja tarjoillaan yleensä ohueksi siivutettuna.

Bratwurst (Saksa)

Bratwurst tai braatvursti valmistetaan yleensä possunlihasta mutta vois sisältää myös esimerkiksi vasikanlihaa. Saksalainen bratwurst on voimakkaasti maustettu pippurilla, salvialla ja muskotilla. Voi olla raaka-makkara tai valmiiksi kypsennetty. Tarjoillaan yleensä paistettuna tai grillattuna.

Braunschweiger (Saksa)

Braunschweiger on saksalainen maksamakkara. Se sisältää vähintään 30 % maksaa.

Cervelat (Sveitsi)

Sveitsiläinen miedonmakuinen makkara, joka yleensä tarjoillaan grillattuna tai paistettuna. Ei kovin rasvainen, puolikuiva makkara. Makkarasta käytetään Ranskassa nimitystä cervelas ja Italiassa servelat.

Chorizo (Espanja)

Chorizo on voimakkaasti maustettu, kuivahko makkara. Euroopassa Chorizo on kypsä makkara, joka voidaan syödä sellaisenaan, leivän päällä ohuina viipaleina tai lisätä mausteeksi ruokaan. Espanjassa ja Portugalissa valmistettu Chorizo saa perinteisen punaisen värinsä chili-paprikasta.

Currywurst (Saksa)

Currywurst ei ole varsinaisesti makkara, vaan pikaruoka, jossa paistetun bratwurstin päällä on maustettua ketsuppia ja currya. Tarjoillaan usein ranskalaisten kera.

Frankfurter (Saksa)

Frankfurter on pitkä ja ohut makkara, joka muistuttaa enemmän nakkia kuin makkaraa. Vastaava kuin amerikkalainen hot dog tai itävaltalainen wiener. Frankfurter sisältää joko naudan- ja possunlihaa tai pelkästään naudanlihaa. Yleensä melko miedosti maustettu. Maustamiseen voi olla käytetty mm. korianteria, valkosipulia, mustapippuria, muskottia, sokeria, suolaa ja valkopippuria.

Frizzes (Italia)

Italialainen, voimakkaasti maustettu, kuiva makkara, joka nautitaan ohuina viipaleina joko sellaisenaan tai leivän päällä. Voi olla voimakkaasti maustettu tai hieman makea maultaan.

Hot Dog (Yhdysvallat)

Perinteinen amerikkalainen pitkä ja ohut makkara. Syödään sellaisenaan tai sämpylän välissä mausteiden kera. Vaikka sana hot dog voi tarkoittaa pelkkää makkaraa, niin yleensä sillä tarkoitetaan sämpylän väliin sijoitettua makkaraa höystöineen.

Kielbasa (Puola)

Kielbasa on perinteinen puolalainen makkara. Voi sisältää mitä tahansa lihaa, tyypillisesti jauhettua possua ja nautaa, joka on jätetty rakenteeltaan hieman karkeaksi. Kielbasa on yleensä maustettu voimakkaasti mm. valkosipulilla.

Knackwurst (Saksa)

Pohjois-Saksasta lähtöisin oleva makkara. Resepti hieman vaihtelee alueittain, mutta voi olla voimakkaasti maustettu. Tarjoillaan kuumana. Hampurin kaupungissa Knackwurst tarjoillaan yleensä sinapin ja leipäpalan kanssa.

Linguica (Portugali)

Portugalilainen makkara, joka on valmistettu karkeaksi jauhetusta possunlihasta. Maustettu paprikalla, valkosipulilla ja joskus jopa kanelilla.

Mettwurst (Saksa)

Saksalainen mettwurst valmistetaan jauhetusta possunlihasta, johon on lisätty mausteita, kuten inkivääriä, mustapippuria ja korianteria. Rakenne vaihtelee alueittain; Etelä-Saksassa nautitaan pehmeästä makkarasta, kun taas Pohjois-Saksassa mettwurst on yleensä savustettu hieman kuivemmaksi. Joskus muistuttaa jo lähes salamimakkaraa pitkän kypsennyksen johdosta. Yleensä savustettu. Joskus myydään myös raakamakkarana. Suomalainen meetvursti on yleensä ilmakuivutettu ja paljon kuivempi kuin saksalainen mettwurst.

Mortadella (Italia)

Mortadella on italialainen leikkelemakkara. Se valmistetaan possun- ja naudanlihasta, joka on jauhettu hyvin hienoksi massaksi. Makkaraan on lisätty rasvan paloja tuomaan makua. Mausteina käytetään usein valkosipulia, muskottipähkinää ja korianteria. Makkara on maultaan mieto ja tarjoillaan ohuiksi leikattuina, leveinä siivuina.

Pepperoni (Italia)

Pepperoni on italialainen makkara. Se on rakenteeltaan kuiva ja tiivis. Yleensä maustettu voimakkaasti ja väriltään punainen. Nautitaan ohuina siivuina joko sellaisenaan, leivän päällä tai voidaan käyttää ruoan, kuten pitsan täytteenä.

Salami (Italia)

Salami on yleisnimitys kuiville makkaralajikkeille. Sisältää yleensä possu ja nautaa, maustettuna valkosipulilla, suolalla, pippurilla ja sokerilla. Yleensä ilmakuivatettu. Voi olla myös savustettu.

Thüringer Rostbratwurst (Saksa)

Thüringenin alueen oma makkara, Thüringer Rostbratwurst saa tunnusomaisen makunsa yrteistä, kuten kumina ja meirami. Makkaran rasvapitoisus (25 %) on myös selvästi alhaisempi kuin monella muulla saksalaisella makkaralla. Thüringer voi olla savustettu tai raakamakkara. Tarjoillaan yleensä grillattuna.

Vienna Sausage / Wiener (Itävalta)

Pitkä ja ohut makkara, joka muistuttaa nakkia. Vastaava kuin amerikkalainen hot dog tai saksalainen frankfurter, mutta tyypillisesti ohuempi ja rakenteeltaan hienompi.

Weisswurst (Saksa)

Weisswurst eli valkoinen makkara on Baijerin alueen herkku. Se valmistetaan jauhetusta vasikan- ja possunlihasta, ja maustetaan kevyesti persijalla, sitruunalla, sipulilla, kardemummalla ja inkiväärillä. Makkaraa ei paisteta vaan lämmitetään kuumassa vedessä. Makkaran kuorta ei ole tarkoitus syödä, vaan se leikataan auki ja syödään vain liha.