Kuten juomilla yleensäkin, myös viinin kohdalla tarjoilulämpötilalla on valtava vaikutus makunautintoon. Vain oikeassa lämpötilassa viini tarjoaa parhaimmat ominaisuutensa. Jotta viinimaistelusta saa nautinnollisempaa, on Pernod Ricard listannut parhaat tarjoilulämpötilat eri viineille.

Viinin laatu määrittelee oikean tarjoilulämpötilan. Mitä yksinkertaisempi viini, sitä viileämpi lämpötila. Mitä täyteläisempi ja korkealaatuisempi viini on, sitä lämpimämpää se saa olla. Esimerkiksi korkealaatuinen punaviini sietää 18 asteen lämpötilan kun taas täyteläinen valkoviini noin 16 astetta.

Korkealaatuiset viinit saattavat olla hyvin herkkiä lämpötilavaihteluille. Paras tapa temperoida viini on lämmittää tai viilentää sitä hitaasti pidemmän aikaa. Tässä voi ja kannattaa käyttää apuna cooleria, joka sopi niin puna- ja valkoviinien kuin kuohuviinienkin temperoimiseen. On hyvä huomioida myös pullon säilytys tarjoilun välissä. Lasissa viini lämpenee nopeasti, ja lämpö myös edistää hienojen aromien haihtumista. Pulloa ei siis kannata jättää pöydälle pitkäksi aikaa, vaan säilyttää viileässä odottamassa seuraavaa tarjoilukertaa.

Suositellut tarjoilulämpötilat eri viineille:

  • Kuohuviini – 4-6 °C
  • Samppanja – 12-14 °C
  • Valkoviini – kevyt, hapokas 6-8 °C
  • Valkoviini – eksoottisen aromaattinen 8-10 °C
  • Valkoviini – täyteläinen, puun aromeja 14-16 °C
  • Roseeviini – 6-8 °C
  • Punaviini – kevyt, hedelmäinen 12-14 °C
  • Punaviini – mausteinen 16 °C
  • Punaviini – täyteläinen, tanniinipainotteinen 18 °C
  • Punaviini – kypsynyt 18 °C