Huom! Katso 2020 television osto-opas täältä!
Jos vanhan telkkarin kuvanlaatu ei enää tee vaikutusta, tai ruutu näyttää vähintäänkin liian pieneltä, voi olla aika suunnitella uuden television hankintaa. Vaan minkälainen televisio kannattaisi ostaa 2019? Tässä muutama vinkki ostajalle.
Vuosi 2019 näyttää jatkuvan televisiomarkkinoilla tutuissa merkeissä; kuvaruutujen koko kasvaa ja kuvanlaatu paranee. Vaikka mitään uutta ja mullistavaa ei ole luvassa viime vuoteen verrattuna, on televisionostaja silti hyvissä asemissa. Tekniikan yleistyessä hinnat laskevat ja rahalle saa näin yhä enemmän vastinetta.
Las Vegasin CES -messuilla tammikuun alussa nähtiin jälleen monia mielenkiintoisia uutuuksia, kuten LG:n ensimmäinen rullautuva televisio, Samsungin päivitetty modulaarirakenne ja entisestään monipuolistuva 8K -valikoima. Vaikka nämäkin tekniikat saattavat lähitulevaisuudessa yleistyä kattamaan myös ne myydyimmät televisiomallit, ei niitä kannata ihan vielä jäädä odottamaan. Sensijaan isompaa yleisöä kiinnostavia toiminnallisia teemoja tänä vuonna ovat tekoäly ja puheohjaus. Teknisesti esille nousevat OLED ja QLED -mallit, joiden hinnat ovat pudonneet jo varsin houkuttelevalle tasolle. Jos televisiotekniikan termit kuulostavat vierailta, kannattaa vilkaista myös 2017 ja 2018 oppaamme.
OLED ja QLED
Nykyään ledit valaisevat telkkareita, mutta hieman eri tavoin. Valtaosassa televisioita on LED-taustavalolla varustettuja malleja. Näistä ruuduista käytetään usein nimitystä LED TV. Uudempaa tekniikkaa edustavat OLED ja QLED. Ne tarjoavat selvästi nautinnollisemman katseluelämyksen kuin perinteiset LED-mallit. Johtuen erilaisesta tekniikasta, OLED ja QLED -malleissa on kuitenkin eroja. QLED näyttää paremmalta kirkkaassa päivänvalossa, kun taas OLED on parhaimmillaan pimeässä huoneessa.
QLED
QLED -televisioissa on perinteiseen tapaan LED-taustavalo, mutta erityisen Quantum Dot -kerroksen ansiosta ruudun värit heräävät eloon aivan uudella tavalla. QLED tarjoaa erinomaisen valovoiman ja laajemman väriavaruuden. Toisaalta mustan sävyissä QLED ei pärjää OLED -malleille.
OLED
Tekniikaltaan OLED poikkeaa selvästi perinteisestä televisiosta, sillä tässä telkkarissa ei ole lainkaan taustavaloa, vaan orgaanisen materiaalin ansiosta jokainen pikseli syttyy ja sammuu yksilöllisesti, kun niihin johdetaan sähkövirtaa. Näin saavutetaan erinomainen kuvan terävyys. OLED -televisiot tarjoavat syvemmän mustan sävyn sekä erittäin suuren kontrastin. Vastaavasti kuvan valovoima ja valkoisen sävyt eivät toistu yhtä näyttävästi kuin QLED -malleissa.
Television koko
Kuvanlaadun parantuessa voi ruudun kokoa kasvattaa. 50-tuumainen alkaa olla jo aika normaali koko markkinoilla, eivätkä yli 60-tuumaisetkaan ole mahdottoman hintaisia. Vähän vaaditaan kuitenkin malttia ja harkintakykyä, sillä aina täytyy pitää mielessä television sijoituspaikka. Vaikka kaikkeen tottuu, voi joskus iso ruutu olla yksinkertaisesti liian iso.
4K tätä päivää, 8K tulevaisuutta
Full HD -malleja ei enää markkinoilla juuri näy, vaan lähes kaikki ruudut ovat jo 4K UHD -resoluutiolla varustettuja. Ja vaikka kaikkea kuvamateriaalia ei vieläkään ole saatavissa suoraan 4K-tasoisena, on 4K ehdoton valinta. Markkinoilla on jo ensimmäisiä 8K -malleja, mutta tänä vuonna on vielä turhan aikaista, ja erityisesti kallista, päivittää ruutua 8K tasolle. 4K riittää vielä varsin pitkälle.
Mukautuva näyttö
Tulevaisuudessa yksi merkittävä asia tulee olemaan television mukautuminen käyttäjän tarpeisiin. Jo nyt markkinoilla on taulutelevisioita, jotka oikeasti muuttuvat näyttäväksi tauluksi kun niitä ei katsella. Tulevaisuudessa televisio saattaa muuttua yhä enemmän myös fyysisesti, mistä esimerkkinä LG:n rullautuva näyttö ja Samsungin modulaarirakenne. Toistaiseksi kuitenkin televisiot ovat malliltaan hyvin perinteisiä, mutta ohuiden reunojen ja litteän rakenteen ansiosta ne on entistä helpompi yhdistää kodin sisustukseen.
Minkälaisen television ostaisin 2019?
Se mitä etsit on 4K UHD Smart TV. Smart-ominaisuus mahdollistaa monet lisäpalvelut. Usein television varusteluun kuuluvat myös HDR ja WiFi. Kaarevat televisiomallit ovat vähenemässä, sillä suora ruutu tarjoaa laajemman katselukulman. Koko on hieman hankalampi ratkaista. Jos katselupaikalla on tilaa, kannattaa valita vähintään 50″. Ehkä jopa 55″ tai 65″. Ja jos budjetti mahdollistaa QLED tai OLED -mallin hankkimisen, niin hankalin valinta on ratkaista näiden kahden tekniikan väliltä. Paremmuus QLEDin ja OLEDin välillä kun perustuu pitkälti omiin katselumieltymyksiin.
(Kuva: LG Electronics)